Prva Univerzitetska Esport Liga počinje sutra

Takmičenje fakulteta banjalučkog Univerziteta u esportu, odnosno League of Legends igri počinje sutra, a od 13 časova mečeve možete pratiti na Tiltproof YouTube kanalu. Prijavljeno je ukupno četiri tima sa Elektrotehničkog, Filološkog, Medicinskog i Prirodno-matematičkog fakulteta. Interno su odabrani najbolji studenti-gejmeri, a sada imaju priliku da predstave svoj fakultet u najboljem svjetlu i u esportu.

“Mnogo mi se sviđa ideja Univerzitetske Esport Lige, jer omogućava nama, studentima i igračima, da se upoznamo sa drugim ljudima sličnih interesa, a pritom i zabavimo i možda osvojimo neke nagrade, što inače ne bi mogli zbog teške epidemiološke situacije koja nas sve sad pogađa, te je bilo kakav organizovani (online) događaj veoma cijenjen. Nadam se da će i u budućnosti Univerzitetska Esport Liga nastaviti da postoji i da će odziv studenata na zabavu i druženje, igrajući njihove omiljene igre, biti još veći. U nekim razvijenijim državama univerziteti već imaju svoje esport timove koji se takmiče za njih u raznim događajima i za to primaju određene stipendije ili plaćaju niže školarine, dok su kod nekih potpuno besplatne, sve zbog toga što je sama esports scena toliko velika. Zbog toga mislim da je njen razvoj kod nas isto mnogo važan, jer pored određene finansijske pomoći koju studenti obično dobijaju, oni takođe stiču socijalne vještine i rade kao tim, što im pomaže kasnije u životu, naročito ako se planiraju baviti nečim vezanim za esport.”, rekao je Mateja Ćađo, kapiten ETF tima.

Sve je spremno za prvo esport univerzitetsko nadmetanje. Prvi meč igraće timovi Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta, nakon čega će uslijediti meč između Prirodno-matematičkog i Medicinskog fakulteta. Igraće se na dva dobijena meča, a tim koji prvi dođe do dvije pobjede prolazi dalje.

“Radujem se što ce naši studenti imati priliku da se u sklopu svojih obrazovnih institucija takmiče u esportu. To je svakako jedan veliki korak naprijed za cijelu esport industriju na našim prostorima, te će svakako uticati na to da javno mijenje i kompanije sa malo više entuzijazma posmatraju ovu mladu industriju. Prva sezona ugostiće 4  fakulteta sa Univerziteta u Banja Luci, koji će odmjeriti snage u grupnoj fazi takmičenja koja se odigrava 17. i 18. aprila. Nakon toga dobićemo 2 fakulteta koja će 24. aprila igrati za 3. mjesto, te 2 fakulteta koja će se 25. aprila u best of 5 seriji boriti za titulu prvog šampiona Univerzitetske Esport Lige. Studenti koji žele da navijaju za svoje predstavnike, kao i svi ljubitelji gejminga, mogu pratiti takmičenje uz direktan prenos na Tiltproof YouTube kanalu!”. izjavio je Stefan Đokić, suvlasnik Tiltproof kompanije.

Esport je već ukorijenjen u obrazovni sistem u svijetu, dok u Bosni i Hercegovni prvi korak prave kompanija Tiltproof i Univerzitet u Banjoj Luci, uz veliku podršku softverske kompanije Klika koja posluje u Sarajevu i Banjaluci. Ukoliko se esport takmičenja budu češće organizovala na nivou Univerziteta, možda esport bude još jedna od disciplina na Studentskim igrama. Za sada, ispratite prvu UEL ligu i saznajte studenti kojeg fakulteta su najbolji gejmeri. 

Tagovi: