Proglašeno sedam najboljih srpskih stripova za ovu godinu

Najuspješniji ovdašnji srpski strip izdavači, među kojima su "Komiko", "Makondo", "Veseli četvrtak", "Besna kobila", "System Comics", "300 čuda Comics" i "Čarobna knjiga", odlučili su u sklopu Međunarodnog salona stripa da titule najboljih stripova za 2021. godinu dodijele ostvarenjima "Dobro došli na Kosovo" Simone Mogavino, Marti Misterija - epizoda "Panova frula", "Drakula" Žorža Besa, "Vraćam se kao Nihterida" Petrosa Hristulijasa, "Oruđe delanja" Biljane Đurđević, "Životinjski zamak" Dorisona i Delepa i "Pahiderm" Frederika Petersa.

Izbor je zanimljiv i prilično šarolik, što govori da na domaćoj strip sceni i dalje može da se pronađe za svakoga ponešto uz sigurnu mjeru dobrog kvaliteta.

"Dobro došli na Kosovo", Mogavino, Mirković, Kvatroči

Popularni izdavač "System Comics" iz Zemuna preporučio je čitaocima svoj strip iz ove godine naziva "Dobro došli na Kosovo", po scenariju Italijanke Simone Mogavino i našeg čovjeka iz Pariza Nikole Mirkovića. Crtež je radio takođe Italijan Đuzepe Kvatroči. Radnja stripa smještena je u 2004. godinu. Dimitriје je mladić koji je u mladosti pobjegao iz Jugoslavije i sada se vraća na Kosovo i Metohiju, u Mitrovicu, grad u kojem je rođen, da bi prisustvovao sahrani svoga oca s kojim se rastao u lošim odnosima. Strip je objavljen i u Bosni i Hercegovini, u izdanju izdavačke kuće "Deveta dimenzija".

 

Marti Misterija - epizoda "Panova frula"

Prema "Veselom četvrtku" iz Beograda dodatnu pažnju ove godine zaslužuje dobro poznat strip Marti Misterija, ali epizoda "Panova frula", koja je iz nekog razloga preskočena kod nas 1985. godine, kada je strip u originalu objavljen u Italiji. Ovog mjeseca se pojavljuje prvi put u "Zlatnoj seriji" domaćeg izdavača.

"Reč je o priči koja se bavi bićem za koje se veruje da je Đavo lično, očigledno suviše škakljivom temom da bi neko ko je tada o tome odlučivao dopustio njeno objavljivanje. Ovu istorijsku nepravdu sada smo ispravili i čitaocima nudimo čak dve varijante korica istog stripa: jednu sa originalnom italijanskom naslovnom stranicom i drugu, kolekcionarsku retro verziju sa sjajnom ilustracijom Milana Jovanovića", izjavio je Dušan Mladenović iz "Veselog četvrtka".

 

"Drakula", Žorž Bes

Treći izdavač na listi "Čarobna knjiga" od početka godine izdao je oko 60 strip naslova. Bilo im je teško da izaberu jedan naslov, ali ipak su ljubiteljima ponudili strip "Drakula" Žorža Besa, francuskog autora. Radi se o adaptaciji istoimenog romana Brema Stokera. Borislav Pantić, urednik u "Čarobnoj knjizi", objasnio je da je to jedan od najzanimljivijih stripova iz novije francusko-belgijske produkcije.

 

Petros Hristulijas "Vraćam se kao Nihterida"

Serijal grčkog strip umjetnika Petrosa Hristulijasa "Vraćam se kao Nihterida" prijedlog je kuće "300 čuda Comics" iz Beograda. Izdavač smatra da će ovaj strip biti odlično prihvaćen od strane čitalaca.

"Priča prati borbu simpatičnog Kapetana Nihteride sa kriminalom, policijom, ženama, ali i velikim količinama recine. Ljubitelji stripa imaju priliku da uživaju u tri epizode ovog serijala i u avanturama u koje ovaj neobični superheroj upada zajedno sa svojim pomoćnikom Gugutkom", kazao je Miloš Vučković iz "300 čuda Comicsa".

 

"Oruđe delanja", Biljana Đurđević

Izdavač "Besna kobila" iz Beograda predložio je svoj strip "Oruđe delanja" Biljane Đurđević.

"Reč je o krajnje neobičnoj knjizi, spoju grafičkog romana i monografiji izložbe jedne od naših najuglednijih slikarki Biljane Đurđević. Grafički roman bez teksta sjajnom likovnošću dočarava svet potpuno opustošen od bilo kakve humanosti, u kojem vlada samo profit, a radna mesta postoje samo da bi se radna snaga bacala na smetlište", objasnio je Goran Lakićević iz "Besne kobile".

 

"Životinjski zamak" Dorison i Delep

Bojan Bosnić iz izdavačke kuće "Makondo" preporučio je strip "Životinjski zamak" Feliksa Delepa, po scenariju Ksavijera Dorisona, svojevrsni omaž Orvelovim romanima "Životinjska farma" i "1984".

"Radnja stripa vezana je za dvorac u srcu Francuske koji su napustili ljudi i sada njime vlada okrutni bik uz pomoć pseće policije. 'Ako bismo pobedili Engleze oružjem kojim su oni nas porobili, naše ropstvo bi ostalo čak i kada bi oni otišli.' M. Gandi. Ova misao je ideja vodilja ovog remek-dela", pojasnio je Bosnić.

 

"Pahiderm", Frederik Peters

Izdavačka kuća "Komiko" izdvojio je kao najbolji za ovu godinu svoj strip "Pahiderm" autora Frederika Petersa. To djelo najbolje predstavlja legenda francuskog i svjetskog stripa Žan Žiro Mebijus.

"'Pahiderm' je savršeni primjer živog i poetičnog grafičkog romana koji uspijeva da prenese osjećanje nesvjesnog, zagonetnog. Imam utisak da 'Pahiderm' ostaje tajanstven čak i autoru, koji je pustio svoju priču da luta tamo gdje ju je njegovo pero odvelo, da živi svoj život i da je veliku pažnju posvetio i pričanju priče i kvalitetu svoje umjetnosti", rekao je Mebijus.

(Nezavisne novine)

Tagovi: