Podignuta optužnica protiv banjalučkih inspektora zbog primanja mita

Nenad Grujić i Jelena Florjan, suspendovani policijski inspektori Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Banjaluka optuženi su za primanje 30.000 KM mita.

Naime, Republicko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv njih kojom se terete da su u februaru od direktora "Srednjoškolskog doma" Banjaluka zahtijevali novac.

Kako je navedeno u optužnici, od zahtijevanog iznosa osumnjičeni Grujić je 18. februara 2020. godine primio 20.000 KM, da u okviru svojih službenih ovlaštenja izvrše službenu radnju koju ne bi smijeli izvršiti.

To je učinio nakon što su duži period preduzimali radnje u predmetu koji se po anonimnoj krivičnoj prijavi vodi protiv direktora doma, prenose Nezavisne novine.

Takođe se dodaje da je 10.000 KM, odnosno ostatak, direktor doma osumnjičenima trebao predati nakon što "tužilaštvo donese odluku povoljnu za njega".

U optužnici se dodaje i da, postupajući u okviru svojih službenih ovlašćenja u navedenom predmetu, "akcenat svojih radnji nisu stavili na potpuno i pravilno utvrdivanje činjeničnog stanja u vezi sa navodima krivične prijave protiv direktora Srednjoškolskog doma i eventualno utvrđivanje postojanja krivičnog djela i krivične odgovornosti, već su navedene aktivnosti podredili ličnoj koristi odnosno namjeri da za sebe pribave imovinsku koristu u velikom iznosu".

Optužnica je upućena sudiji za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci na potvrđivanje.

"Predloženo je da se osumnjičenima izrekne mjera bezbjednosti zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti, imajući u vidu nacin izvršenja i posljedicu djela iz kojih proizilazi opasnost da bi obavljanjem javne dužnosti ponovo mogli učiniti krivično djelo", naveli su iz Republičkog tužilaštva.

Tagovi: