Počinje "Snješkovo" u Dječijem pozorištu RS

Sutra, pola časa prije izvođenja predstave „Maša i medo“, u 17,30 časova simbolično će biti otvoreno „Snješkovo“, decembarska manifestacija, koju deveti put organizuje Dječije pozorište Republike Srpske.

Zbog delikatne epidemiološke situacije, ovogodišnje „Snješkovo“ je osmišeno kao vizuelno-scenografski ugođaj ispred glavnog ulaza u Pozorište. Dva velika bijela polarna medvjeda, postavljena na ljuljaške u šumi od jelki su likovi i junaci koji će dočekivati mališane na ulazu u Pozorište, a dva „živa“ Snješka Bijelića će im poželjeti dobrodošlicu.

I u samom Pozorištu izgrađena je vizuelna bajka od svjetlosti i ukrasa, koji će doprinijeti atmosferi božićnih i novogodišnjih praznika.

Kako nije moguće organizovati radionice slikanja, čitanja bajki, pripremu slatkiša, škole plesa i ostale sadržaje koji su oduševljavali djecu ranijih godina, program ovogodišnjeg Snješkova su redovne predstave sa repertoara Dječijeg pozorišta, koje će se igrati četvrtkom, petkom i subotom u 18, odnosno nedjeljom u 11 časova.

Ono što će svakako sačuvati duh ranijih manifestacija u Snješkovu, to je njegov glavni junak – Snješko Bijelić, koji će poslije svake predstave darivati djecu.

Odluka da se uprkos teškim okolnostima izazvanim pandemijom virusa korona ipak izgradi sniježni grad, motivisan je namjerom da nacionalni teatar ne iznevjeri mališane i njihove roditelje u mjesecu dječijih radosti. Darivanje, kao plemeniti ljudski čin, ono je što mora biti snaga i vjera da smo zajedno i u ovim teškim vremenima.

Pripremljeno je mnogo slatkiša i drugih poklon-iznenađenja, kako bi svi koji od 15. do 30. decembra budu došli da gledaju predstave radosno ponesu uspomene iz svoje kuće od snova.

Zahvaljujući pokroviteljstvu Predsjednice Republike Srpske i Vlade Republike Srpske, djeci će biti priređena i poklon-knjiga „Medna kaša grofice Berte“, Aleksandra Dime, u prevodu Ranka Risojevića.

Naime, upravo po ovoj bajci Aleksandra Dime, nastala je predstava „Koboldi“, u režiji Todora Valova, čija premijera je bila prošle godine.

Predstava „Koboldi“ je na repertoaru 29. decembra, kada će svi posjetioci dobiti po primjerak, knjige, koja će potom, kao poklon Dječijeg pozorišta biti distribuisana i u školske biblioteke.

Tagovi: