Početak grijanja obilježilo dosta kvarova i hladni radijatori

Početak sezone grijanja u Banjaluci građani su dočekali uz hladne radijatore. Od polovine oktobra, kada su „Eko toplane“ krenule sa isporukom toplotne energije, dešavali su se kvarovi na više lokacija.

Građani svakodnevno prijavljuju kvarove, a nerijetko se dešava da čekaju i po nekoliko dana da kvar bude otklonjen. Ali i tada problem nije riješen, jer se kvarovi ne rješavaju „po dubini“, nego samo na površini.

„Nismo imali grijanje pet dana, svaki dan smo zvali i prijavljivali kvar, ali niko nije dolazio. Tek su šestog dana došli radnici i popravili ono što je bilo problematično. Ali tako je svake godine. Uvijek isti kvar i uvijek isto rješenje. Niko se sistemski ne bavi očigledno dotrajalim cijevima“, kazao je jedan čitalac našeg portala.

Iz „Eko toplana“ navode da je u određenim dijelovima grada dolazilo do čestog prekida isporuka toplote. Do čestog prekida dolazilo je na vrelovodu „Industrija“, na toplovodu u ulici Duška Koščice i Skendera Kulenovića, na više lokacija u Novoj Varoši i naseljima Borik i Centar.

Navode kako je početak sezone bi izuzetno težak, sa brojinim problemima i kvarovima i da je zbog loše distributivne mreže koja je dotrajala i kojoj je potrebna rekonstrukcija veliki broj građana bio bez grijanja duži vremenski period

 „Popravke dijelova toplifikacione mreže sastavni su dio godišnjeg remonta i sanacije, ali pravo stanje na mreži tek je vidljivo tokom procesa distribucije toplotne energije kada i dolazi do kvarova koje ne možemo predvijeti, upravo zbog lošeg stanja mreže“, tvrde u „Eko toplanama“

Dodaju da je juče počela stabilizacija i da su imali prvi dan bez kvarova i prekida isporuke toplotne energije osim kod određenih korisnika.

„Imamo nekih problema kod pojedinih korisnika, izazvanih nepravilni održavanjem ili neodržavanjem unutrašnjih i zajedničkih unutrašnjih instalacija, a što je prema Odluci i opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije u nadležnosti korisnika, odnosno zajednica etažnih vlasnika, a ne Eko toplana“ , rekli su iz ove toplane.

D. Eremija