Počeo projekat selektivnog prikupljanja otpada u Banjaluci

Počeo je projekat selektivnog prikupljanja otpada, a domaćinstva iz naselja Rosulje i Nova varoš, koja su obuhvaćena ovim projektom, već ove sedmice moći će preuzeti posude, odnosno kante za odlaganje otpada, saopšteno je iz Gradske uprave.

Naime, projektom će svako domaćinstvo besplatno dobiti dvije posude ili kante za otpad od 240 litara, i biće podijeljeno ukupno 458 kanti, od kojih je jedna za komunalni otpad i biootpad, a druga za reciklabilni otpad i to papir, karton, plastičnu ambalažu, metalnu ambalažu i staklo.

Obuhvaćena su domaćinstva u individualnim stambenim objektima u okviru ulica Stevana Markovića, Radoslava Lakića, Milana Stevilovića i XIV srednjobosanske brigade.

Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, kazala je da je ovo izuzetno značajan projekat, kroz koji se šalje poruka da je grad opredijeljen da ide u korak sa evropskim i svjetskim gradovima i u pogledu upravljanja otpadom.

"Pozivam građane i javnost da se priključe akciji, jer je ovo pitanje naše budućnosti, ne samo kada je riječ o izgledu grada, već je ovo pitanje očuvanja životne sredine, ali i zdravlja", poručila je Šukalo.

Boriša Mandić, ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove, naveo je da će se, osim uštede prostora na regionalnoj deponiji, iz starih iskorištenih proizvoda dobiti novi proizvodi uz manje utroška vode, energije i materije i uz smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferu.

Aleksandar Bajić, direktor preduzeća "Čistoća", istakao je da je cilj ovog projekta smanjenje količine komunalnog otpada te da se nada da će efekti biti pozitivni, kao i da je cilj da se projekat proširi i na druga naselja.

 

Tagovi: