Pobjeda „Autoprevoza“: Banjaluka definitivno izgubila staru autobusku stanicu

Ustavni sud BiH poništio je presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci kojom je gradu dodijeljeno zemljište stare autobuske stanice i zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS, a po osnovu ugovora o zamjeni nekretnina između “Autoprevoza” i Grada iz 1979. godine, saznaje portal CAPITAL.

Takođe, sud je ostavio na snazi presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci iz oktobra 2017. godine, a koja ide u korist “Autoprevoza” prema kojoj se taj ugovor ne prihvata.

staru autobusku

Odluka je meritorna što znači da zemljište vrijedno na desetine miliona maraka definitivno pripada “Autoprevozu”, te da je sudski proces koji je trajao 16 godina konačno završen.

Presuda će dovesti do nesagledivih posljedica po grad Banjaluku s obzirom da je na tom zemljištu godinama ubirala milione maraka prihoda na osnovu parkinga, dok sa druge strane “Autoprevoz” nije mogao da raspolaže svojom imovinom, zbog čega su još nekoliko godina ranije ponijeli tužbu za izgubljenu dobit od gotovo 40 miliona KM.

Apelaciju Ustavnom sudu su podnijeli “Autoprevoz” i preduzeće “Bewo Real Estate” koje je od “Autoprevoza” 2013. godine kupilo dio zemljišta, iako je sudski spor bio u toku.

- Utvrđuje se povreda Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ukida se presuda Višeg privrednog, a presuda Okružnog privrednog suda ostaje na snazi - navodi se u Odluci Ustavnog suda BiH.

Iz ove pravosudne institucije podsjećaju kako su ovaj predmet još ranije vratili Višem privrednom sudu na ponovni postupak ali da je taj sud ponovo donio istovjetnu odluku koja je zasnovana na “vjerovatnoći” a ne na čvrstim dokazima.

Autoprevoz nudi kompromis, a ostatak teksta pročitajte na portalu CAPITAL.ba.