Tri brata dala živote za Srpsku: Parastos, vijenci i svijeće na grobu Marčeta

Na mjesnom groblju Lipa u Svodni, kod Novog Grada, jutros je služen parastos, položeni vijenci i prislužene svijeće kod spomenika trojici braće Marčeta koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Parastos je služio paroh svođanski Zoran Blagojević.

Dušan Marčeta poginuo je 1991. godine na slavonskom ratištu, a dvije godine kasnije, 11. januara 1993. na Suvoj Međi poginula su i njegova braća Drago i Boro.

Njihova majka Kristina Marčeta, koja je umrla 24. jula 2005. godine, za života je odlikovana Ordenom Miloša Obilića, Dušan i Drago posthumno su odlikovani Medaljom zasluga za narod, a Boro Ordenom majora Milana Tepića.

Pored oca Radomira, majke Kristine i poginule braće, u avgustu 2016. godine sahranjen je i četvrti sin Zoran. Polaganje cvijeća i parastos kod spomenika braći Marčeta organizuje se svake godine povodom 9. januara – Dana Republike Srpske. U Svodni se svake godine kao znak sjećanja na braću Marčeta održava memorijalni turnir u malom fudbalu, piše Srpskainfo.

Republika Srpska slavi danas 28. rođendan

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni status.

Tagovi: