Otkriveno koji internet preglednik je najranjiviji

 

Novo istraživanje kompanije AtlasVPN otkriva nam koji internet preglednik je bio najranjiviji tokom 2022. godine.

Prema navodima iz izvještaja ove kompanije, to je Chrome. Popularni preglednik je samo tokom ove godine zabilježio 303 ranjivosti.

Pored toga, Chrome je i jedini internet browser koji je već zabilježio nove bezbjednosne ranjivosti tokom oktobra ove godine, prenosi B92.

Nakon Google Chromea, daleko iza na drugom mjestu, nalazi se Mozilla Firefox sa 117 ranjivosti otkrivenih tokom ove godine.

Microsoft Edge se nalazi na trećem mjestu sa 103 ranjivosti, dok su Safari i Opera na četvrtom i petom mjestu sa 26 i nula ranjivosti.

Kada je u pitanju ukupan broj ranjivosti, koji je do sada otkriven, Chrome je i ovdje na prvom mjestu sa 3.159 ranjivosti od njegove objave u septembru 2008. godine.

Iako su Firefox, Safari i Opera stariji nego Chrome, imaju značajno manje ukupno otkrivenih ranjivosti: 2.361, 1.139 i 344. Edge, koji je objavljen 2015. godine, ima ukupno 806 otkrivenih ranjivosti.

Korisnicima se preporučuje da, kako bi smanjili rizik od hakerskih napada, instaliraju ažuriranja za internet pregledače čim se pojave.

Pored toga, potrebno je voditi računa o tome koje ekstenzije se instaliraju i korisnicima se preporučuje da se čuvaju od phishing napada.

 

banjaluka.com

Tagovi: