"Otac milion djece" osumnjičen za trgovinu maloljetnicima

 Indonežanin pod pseudonimom S. koji je izgradio reputaciju spasioca neželjene djece, uhapšen je zbog sumnje da je trgovao djecom.

Prozvan "ocem milion djece", priča o 32-godišnjem S. dirnula je mnoge u zemlji nakon što je uzeo pod svoje staranje 55 djece.

Djecu su većinom rodile žene koje su začele van braka, koje bi prekinule trudnoću ili se odrekle svojih beba kako bi izbjegle društvenu stigmu.

U srijedu je policija u Bogoru u Zapadnoj Javi saopštila da je uhapsila S. nakon što je otkrila zlokobnu zavjeru iza njegovog usvajanja 55 djece.

- Krivac je ponudio pomoć trudnicama. Nakon što bi se djeca rodila, uzeo bi ih k sebi, ali bi na kraju bila dana na usvajanje. Ali proces usvajanja bio je nezakonit - rekao je šef policije, dodajući da je S. lažirao dokumente kako bi osnovao svoju organizaciju, Fondaciju "Otac milion djece".

Policija je objasnio plan iza Fondacije.

- Ako bi neko želio usvojiti jedno od njegove djece, morao bi platiti 15 miliona IDR (985 američkih dolara) krivcu. On je koristio Fontaciju Otac milion djece kao paravan - navodi policija.

nezavisne.com