TI BiH: Nove prijave zbog nepravilnosti u kampanji

Zbog preuranjene izborne kampanje Transparency International u BIH (TI BIH) podnio je prijave Centralnoj izbornoj komisiji BIH jer su aktuelni gradonačelnici Brčkog i Bijeljine, koji su ponovo kandidati na lokalnim izborima, već istakli bilborde u svojim gradovima.

Iako Izborni zakon izričito zabranjuje plaćeno oglašavanje od raspisivanja izbora do početka zvanične izborne kampanje, na više mjesta u Bijeljini su istaknuti plakati na kojima se pojavljuje gradonačelnik Mićo Mićić uz 3D prezentacije kojima se daju izborna obećanja o izgradnja infrastrukturnih objekata. Na tim bilbordima je i parola „Za buduće generacije“, a na nekim od njih, uz istu parolu nalazi se i grb Grada Bijeljina što navodi na zaključak da se radi o kampanji koja je finansirana javnim sredstvima. Zato je TI BIH tražio od  Gradske uprave informaciju da li je i koliko budžetskog novca potrošeno za ovu kampanju u kojoj se na direktan način vrši izborna promocija aktuelnog gradonačelnika što je zakonom zabranjeno.

Posmatrači TI BIH zabilježili su da se na mjestu predviđenom za plaćeno oglašavanje u ulici Bulevar mira u Brčkom, aktuelni gradonačelnik Siniša Milić, nosilac liste SNSD-a i DEMOS-a za Skupštinu Brčko Distrikta, nalazi na plakatu kojim se građanima obećavaju nova radna mjesta i izgradnja industrijskih zona.

Pored ove dvije prijave, TIBIH je Centralnoj izbornoj komisiji prijavio i DNS jer je ova stranka istakla bilborde sa obavještenjem „Slavimo 20 godina postojanja“ što se takođe može smatrati plaćenim oglašavanjem van perioda izborne kampanje. U istim slučajevima gdje se čestitatla godišnjica stranke ranije su prijave podnesene protiv SDA, HDZ-a i SDS-a kao i protiv SNSD-a zbog bilborda Mladih socijaldemokrata. Svakom ko vodi izbornu kampanju u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka kampanje CIK može izreći kazne od 1 000 do 10 000 maraka.

Tagovi: