Dobio srčku tokom seksa na poslovnom putu, okarakterisano kao "nesreća na radu"

Iako niko od radnika širom svijeta nije toliko sklon štrajku kao Francuzi, tamošnji zaposleni imaju nevjerovatnu pravnu zaštitu, kako je pokazala nedavna presuda pariskog apelacionog suda.

Nakon što je jedan službenik kompanije za izgradnju željeznice TSO umro od srčanog udara tokom seksa dok je bio na poslovnom putu, sudija je u maju presudio da se to može smatrati nesrećom na radnom mjestu, iako ovaj seksualni odnos nije bio strogo povezan za njegovim zadatkom.

Slučaj se dogodio 2013, ali je vijest o tome prenijeta na francuskoj televiziji BFM krajem prošle nedjelje, nakon što je jedan advokat objavio presudu na “Linkedinu”.

Kompanija TSO je tvrdila da nije odgovorna za smrt svog radnika, iako je on bio na poslovnom putu, jer uzrok njegove smrti – srčani udar nakon seksa – nije bio povezan sa zadatkom koji je poslat da obavi. Radnik u trenutku smrti čak nije ni bio u hotelskoj sobi koju mu je obezbijedila kompanija. Što je još gore, u pitanju je bila preljuba i to sa “savršenim strancem”.

Međutim, ti argumenti nisu ni dotakli francuske sudije. Oni su istakli da je poslodavac odgovoran za radnika koji putuje zbog posla, o kom god zadatku da se radi i čak van radnog vremena.

– Seks je dio svakodnevnog života, baš kao i tuširanje ili objedovanje – istakle su sudije.

Poslodavac je odgovoran za radnika na poslovnom putu, ukoliko dokazi ne pokažu da se udaljio od zadatka u vrijeme incidenta. Kako iz TSO nisu pružili dokaz da je seks njihovog radnika poremetio cilj njegovog poslovnog puta, donijeta je presuda u skladu s tim.

Kako ukazuje Kvarc, ovo je oštar kontrast u odnosu na Sjedinjene Države, gdje je odgovornost poslodavca što se tiče poslovnog puta radnika ograničena na povrede “u okviru pravca i obima radnog odnosa”. Radnik na poslovnom putu može biti “potpuno pokriven”, ali to ne važi ukoliko se on udalji od svog zadatka iz privatnih razloga.

(Blic, Quartz)

Tagovi: