Mještani banjolučkog naselja Verića bez kapi vode danima

Usljed visokih temperatura, koje su zabilježene u proteklom periodu, evidentna je velika potrošnja vode na području grada, a mještani nekoliko mjesnih zajednica se iz dana u dan žale na probleme sa vodosnabdijevanjem.

Kako su nam kazali mještani naselja Verići, već nekoliko dana nemaju vodu, a s obzirom na visoke temperature - u velikim su problemima.

- Mi smo obavijestili nadležne, rekli su da je bio kvar na pumpi i da voda treba da dođe uskoro, međutim to se nije desilo. Jutros smo ponovo zvali i rečeno je da kvar nije prijavljen - kažu nezadovoljni mještani.

Kako su dodali, danima su bez kapi vode, a niko od nadležnih ne reaguje.

- Niko nam ni cisternu nije poslao, a to bi nam veoma značilo - ističu mještani.

Oni smatraju da ovo nije restrikcija u vodosnabdijevanju jer bi bar nekad imali vodu.

- Nadležni će navesti da je ovo restrikcija zbog povećane potrošnje, ali to ne može biti tako jer mi bukvalno nemamo ni kap vode u česmama - navode ogorčeni mještani.

Iz "Vodovoda" navode da su visoke temperature dovele do problema u vodosnabdijevanju rubnih dijelova grada.

- Problem se inače javlja u ljetnom periodu kada su temperature izuzetno visoke, nastaje kada svi potrošači u isto vrijeme troše vodu, što dovodi do toga da se rezervoari ne mogu napuniti zato što sva proizvedena voda ide direktno u mrežu. Tako viši dijelovi grada osjećaju pad pritiska, a onda i prekid u vodosnabdijevanju - navode iz "Vodovoda".

Ističu da se baš zbog ovog problema trenutno radi na izmjeni režima rada na vodovodnoj mreži kako bi napunili rezervoar Tunjice, čime bi se uspjelo normalizovati vodosnabdijevanje u naseljima Dragočaj, Ramići, Šargovac, Kuljani, Mišin Han, Potkozarje, Verići, Piskavica, Prijakovci i Trn.

- Ovom prilikom upućujemo apel svim potrošačima da vodu troše savjesno i racionalno, da budu solidarni i vodu za piće troše za osnovne potrebe, a nikako za zalijevanje bašta, zelenih površina, voćnjaka, pločnika, terasa, dvorišta, punjenje bazena i slično - navode iz "Vodovoda".

Dodaje da kada su u pitanju cisterne s vodom, područja koja su ugrožena u pogledu snabdijevanja vodom za piće obraćaju se mjesnoj zajednici, a MZ se obraća Civilnoj zaštiti, u čijoj je nadležnosti, da u dogovoru s "Vodovodom" organizuje prevoz cisterni s vodom za piće do ugroženih područja.

 

nezavisne.com

Tagovi: