“Lanacu” se smiješe nova četiri miliona od Srpske

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske kreće u četiri miliona maraka vrijedan projekat opremanja osnovnih škola informatičkom opremom i kupovinom licenci, a prema priloženom, najbliža da dobije ovaj posao je banjolučka kompanija LanacoNebojše Ninića.

Naime, uslovi u tenderu koji je objavljen prije nekoliko dana su postavljeni tako da, prema dostupnim podacima, samo oni mogu konkurisati.

Ministarstvo od ponuđača traži najmanje jedan ugovor sa kojim dokazuje da je radio na implementaciji, nadogradnji ili održavanju poslovnog informacionog sistema u oblasti osnovnog ili srednjeg obrazovanja čija je minimalna vrijednost 700.000 KM.

“Lanaco” u Srpskoj jedini ima te ugovore, odnosno više njih.

Oni su prvo napravili ovaj sistem, a kasnije na osnovu ekskluzivnih autorskih prava dobijali godišnje ugovore za održavanje.

 Zanimljivo, svaki od tih ugovora bio je veći od 700.000 KM.

Inače, ovom nabavkom se kupuje 740 laptop računara za nastavnike, 550 televizora, 150 projektora, mrežna oprema i trajne licence za module na kojima je radio upravo “Lanaco”.

Pored prvog uslova koji će eliminisati konkurenciju, ministarstvo od budućeg dobavljaća traži najmanje jedan ugovor kojim može da dokaže da je ranije isporučio računarsku opremu u minimalnoj vrijednosti 2,5 miliona KM bez poreza.

Ni to neće biti problem za “Lanaco” jer je sa kompanijom “Prointer” prije dvije godine dobio mega tender vrijedan 24 miliona maraka vezan za isporuku računarske opreme i softvera obrazovnim ustanovama u Srpskoj.

U ministarstvu kažu da je u skladu sa strategijom predškolskog, osnovnog, srednjeg vaspitanja i obrazovanja važno nastaviti proces digitalizacije i modernizacije rada osnovnih i srednjih škola u Srpskoj zbog čega su se odlučili za ovu nabavku.

 - Digitalizacija servisa u oblaasti obrazovanja, poboljšanje materijalno tehničkih uslova, kvalitetniji uslovi za realizaciju vaspitno obrazovnog procesa predstavljaju strateške ciljeve - navode oni u tenderskoj dokumentaciji.

Kažu da će se kroz ovaj projekat nastaviti opremanje svih učionica i kabineta u osnovnim školama sa laptopom, projektorom, ili televizorom te da će kroz njega primarno biti obuhvaćene škole uključene u prvu fazu projekta “Dositej”.

I ovaj projekat je da podsjetimo, razvio i implementirao “Lanaco”.

CAPITAL.ba

Tagovi: