Zaražen doktor: Dobojska pedijatrija u izolaciji

Jutrošnja informacija da se među sedam novih zaraženih u RS nalazi i ljekar dobojske bolnice i da je i u ovaj grad “zakucao” koronavirus, zabrinula je Dobojlijem, jer je riječ o šefu jedne od specijalističkih Službi Opšte bolnice “Sveti apostol Luka”, zbog čega je cijela Služba pedijatrije ove ustanove praktično u privremenoj izolaciji.

To je potvrđeno i na konferenciji za medije gradonačelnika Borisa Jerinića i šefa Tima za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenada Stevandića.

Prema informacijama portala Mojdoboj.info, ljekar specijalista pedijatrije nije posljednjih sedam dana dolazio na posao iz razloga što su u Opštoj bolnici preventivno privremeno oslobodili obaveze osoblje koje spada u rizične grupe za oboljenje, a u nju je spadao i oboljeli od virusa.

- Prije dvije godine je imao teže zdravstvene tegobe i nakon oporavka je i dalje ostao na čelu Pedijatrije, jer je veoma cijenjen zbog svoje stručnosti – rečeno nam je iz ove ustanove.

Ova situacija je značajno promjenila sliku do sada dobre epidemiološke situacije u Doboju, jer je taj slučaj praktično “izvan stroja” izbacio cijelu Službu kojom je rukovodio.

Oboljeli ljekar će danas iz kućne izolacije biti prebačen u karantin u Studenstkom centru u Banjaluci, gdje se smještaju pacijenti sa pozitivnim virusom u RS. Ljekar i medicinski tehničari, kao i pomoćno osoblje Pedijatrije se javljaju Domu zdravlja i porodičnim ljekarima radi trijaže i testiranja, na osnovu čega će biti preduzete daljne mjere.

Testiranje je obavezno i za suprugu ljekara koja je takođe zaposlena u javnoj upravi, odnosno u labaratoririji za ispitivanje kvaliteta vode u JP “Vodovod”. Od njenog testa i anketiranja i testiranja svih eventualnih porodičnih i ličnih kontakata sa ljekarom u poslednjih sedam dana će takođe zavisti daljni tok razvoja ove situacije.

PEDIJATRI

Zbog komplikovanja situacije sa oboljelim ljekarom iz Pedijatrije dobojske bolnice biće kontaktirani pedijatri Doma zdravlja u ovom gradu, kao i opština regije, kako bi se u slučaju potrebe stavili na raspolaganje pacijentima.

- U funkciji moramo u svakom momentu imati i primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu i u pedijatriji, kao i drugim granama i ne sumnjam da ćemo uspjeti u tome – rekao je danas u Doboju šef Tima za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić.

Lj. Đurić