Ko davi vaterpolo u Republici Srpskoj?

U prvoj fazi kvalifikacija za vaterpolsku Ligu šampiona Vaterpolo klub „Banja Luka“ je u pet mečeva primio 158 golova, a postigao samo osam! Stručnjaci kažu da je ovakav rezultat posljedica političkih obračuna u Vaterpolo savezu RS, odnosno sukoba na relaciji dva kluba - „Banja Luka“ i „Borac“.

Priča počinje 2009. godine kada je formiran Vaterpolo savez Republike Srpske. Pod okriljem Saveza registrovana su svega tri kluba - „Banja Luka“, „Fortuna“ i „Student“. Za „Student“ igraju mlađi igrači Vaterpolo kluba „Banja Luka“ koji imaju dvojnu igračku registraciju.

Vaterpolo klub „Banja Luke“ je osnovan godinu dana prije saveza, 2008. godine, ali je njegovo funkcionisanje godinama bilo zamrznuto. „Borac“ je svoj rad reaktivirao krajem 2017. godine, ali od tada ne mogu da pristupe Vaterpolo savezu RS.

Prema Zakonu o sportu, savez u nekom sportu može da bude formiran ukoliko postoje tri kluba. Ugledni banjalučki ginekolog i kadar Ujedinjenje Srpske Slobodan Grahovac je predsjednik i trener VK „Banja Luka“, predsjednik VS RS i potpredsjednik VS BiH. Na čelu VK „Borac“ nalazi se poznati banjalučki anesteziolog u penziji Zdravko Josipović, koji je ujedno i jedan od osnivača SNSD-a u Banjoj Luci, ali i predsjednik Skupštine Vaterpolo saveza BiH.

Vaterpolo savez RS su formirali VK „Banja Luka“ i „Fortuna i „Student“ koji su praktično ogranci VK „Banja Luka“. Skupštinu Vaterpolo saveza RS čine predstavnici ta tri kluba - ispred VK „Banja Luka“  Hazim Ćatak, Zoran Grahovac i Stefan Milovanović, ispred VK „Student“ Marko Radić, Maja Jorgić i Predrag Burgić i ispred VK „Fortuna“ Dalibor Simić, Miloš Mudrenović i Davor Grahovac.

Slobodan Grahovac i Nenad Stevandić

Slobodan Grahovac i Nenad Stevandić

- Ta tri kluba u Skupštini VSRS odlučuju o svemu. Oni bukvalno ne dozvoljavaju ostalim klubovima da uopšte budu članovi Saveza. VK „Banja Luka“ ima apsolutni monopol, za titulu igra protiv „svojih" klubova“ i kad je osvoji izađe na veliku scenu i desi se ovakav rezultat - kaže sagovornik portala MojaBanjaluka.info.

Prvi čovjek VK „Borac“ Zdravko Josipović za naš portal kaže da mu je žao igrača „Banje Luke“ i dodaje da je to posljedica Grahovčevog miješanja „u sve i svja“.

- Grahovac je tu glavni. Pita se za sve i nikome ništa ne dozvoljava. On jeste bio vaterpolista, ali nije trener. Ne možete postati trener ukoliko se niste osposobili za to. Nema kvalitetnu ekipu i drži slabe treninge - kaže Josipović.

On dodaje da VK „Banja Luka“ drži monopol u vaterpolo sportu u Srpskoj i ističe da to svi podržavaju, od Vlade Srpske do Grada Banja Luka.

- S njim je nemoguće raditi. Imam loše mišljenje o njemu. Njegovi rezultati sve pokazuju i tu nema nikakvog komentara. Žao mi je da se to dešava momcima koji treniraju, ali ljudi moraju da shvate da trener mora da se razumije u sport kojim se bavi - kazao je Josipović.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport u Gradu Banja Luka Dragan Banjac ističe da su mu „ruke vezane“ kada je ova situacija u pitanju, jer nijednim aktom ne može da naloži Vaterpolo savezu da primi „Borac“.

- S njima sam u razgovorima od početka. „Borac“ nije primljen u matični savez i to predstavlja veliki problem, jer Grad to ne može da riješi. Inspektorat je naložio Savezu da primi „Borac“, ali se Savez žalio na tu odluku Ministarstvu porodice, omladine i sporta. Koliko mi je poznato, žalba je i dalje u njihovim fiokama - istakao je Banjac.

On podsjeća da Grad Banja Luka ima nekoliko programa finansiranja i dodaje da se VK „Borac“ finansira iz dopunskih programa.

- Kriterijum za finansiranje je ozbiljan, jer u gradu postoji 300 sportskih organizacija i mi ne možemo da finansiramo sve, pogotovo ne one koje nije prepoznao njihov matični savez. Nije u redu da „Borac“ ima ovakav status. To je sebično od strane Saveza, ali Gradu su ruke zaista vezane u ovom slučaju - kazao je Banjac.

Slobodan Grahovac nije odgovarao na naše pozive.

Goran Dakić