Kakvo nas vrijeme očekuje u BiH u narednih 15 dana?

Na prostoru Bosne i Hercegovine do petka, 2. oktobra, preovladavaće stabilno, pretežno sunčano i umjereno toplo vrijeme za ovo doba godine, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U jutarnjim satima biće svježe uz slabu maglu u kotlinama i duž riječnih tokova u središnjim područjima zemlje. U petak i za dane vikenda prognoziraju se česte izmjene vedrih, sunčanih i oblačnih perioda uz kraći pljusak kiše u južnim područjima zemlje.
Jutarnje temperature u Bosni variraće od 6°C do 12°C, na jugu zemlje do 16°C. Maksimalne dnevne temperature u Bosni između 16°C i 22°C, u Hercegovini do 24°C.

Naredne sedmice, od 5. oktobra, prema raspoloživim prognostičkim materijalima, očekuje se nestabilno vrijeme. Na jesen svakodnevno će nas podsjećati jutarnja magla u kotilinama i na visokim planinama ali i sve kraći dani. Jutarnja svježina će izostati zbog izraženijeg južnog strujanja vazduha. Smjene perioda s kišom i suncem karakteriziraće ovaj tjedan. Više padalna očekuje se u zapadnim područjima.

Minimalne temperature variraće između 10°C i 15°C u Bosni, do 17°C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretaće se između 21°C i 26°C u Bosni, do jugu Hercegovine do 28°C, saopšteno je.

Tagovi: