Kako je Tini Tarner suprug darovao život

Proslavljena pjevačica Tina Tarner preminula je danas, a tokom života je otkrila da je razmišljala da okonča svoj život, međutim suprug joj je donirao bubreg.

To je samo jedan od zapanjujućih detalja iz njenog života, o kojima je ova muzičarka progovorila u svojoj autobiografiji "Tina Tarner: Moja ljubavna priča" (Tina Turner: My Love Story).

Transplatacija joj je spasila život, a donor je bio njen suprug Ervin Bah , koji joj je darovao "životni poklon".

Bolest je dovela do toga da su njeni bubrezi 2016. godine obavljali samo 20 odsto svoje funkcije, zbog čega je išla na dijalize, ali je otkrila da nije željela život prikovana uz mašinu.

 -To nije bila moja ideja života. Ali toksini u mom organizmu su počeli da me pobjeđuju. Nisam mogla da jedem, preživljavala sam, ali nisam živjela. Počela sam da razmišljam o smrti. Prihvatila sam da su moji bubrezi u tako lošem stanju. Nisam se plašila umiranja, ali bilo je pitanje kada ću - prenio je britanski Daily Mail odlomak iz njene knjige.

Počela je da razmišlja o eutanaziji te se potpisala kao član Exit-a, organizacije koja pomaže pacijentima koji žele da na taj način okončaju život. Tada joj je suprug, sa kojim živi u Švajcarskoj, a za kojeg se udala 2013. godine, rekao da će joj on donirati bubreg.

Operacija je obavljena u aprilu prošle godine, a pjevačica je potom još neko vrijeme provela u bolnici, jer je njeno tijelo odbacivalo donirani organ. U svojoj knjizi je takođe progovorila i o tome kako se izborila s moždanim udarom, ali i kako izgleda borba protiv karcinoma.

Njena autobiografija je objavljena u Sjevernoj Americi i Velikoj Britaniji, a u njoj je Tina pozvala ljude da doniraju organe kako bi spasili živote.

Tina Tarner se davne 1978. godine razvela od Ajka Tarnera. Sedam godina kasnije upoznala je svog sadašnjeg supruga, s kojim je živjela 27 godina prije no su se vjenčali prije pet godina.

nezavisne.com

Tagovi: