Hronično bolestan IZIS od 26 miliona KM

 U integrisani informacioni sistem u zdravstvu IZIS, za koji je Republika Srpska potrošila skoro 26 miliona maraka, i dalje nisu uključene brojne zdravstvene ustanove i institucije, pa se često dešava da od skupo plaćenog rješenja nema velike koristi.

Iako se u njegovom nazivu ističe riječ “integrisani”, iskustvo koje je sa redakcijom CAPITAL-a podijelila jedna Banjolučanka pokazuje da je “IZIS” daleko od toga.

Naime, porodični ljekar je nedavno uputio da u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske uradi određene pretrage, a zatim, da se po dobijanju nalaza ponovo javi, radi daljeg liječenja.

Početkom sedmice sam uradila bris, a nalaz sa rezultatima sam dobila nekoliko dana kasnije na e – mail. Očekivala sam da su nalazi automatski pohranjeni u moj elektronski karton, međutim kada sam došla kod ljekara, shvatila sam da ih on nema pa smo ih zajedno čitali sa mog telefona. Tada mi je ispričao da Institut za javno zdravstvo uopšte nije uključen u IZIS - priča ona.

Dodaje da je zbog svega razočarana.

Ne shvatam zašto je toliki novac uložen u nešto ako ja i dalje moram od jedne do druge zdravstvene institucije da idem pješke i nosim nalaze. Da sam kojim slučajem obrisala mail, morala bih se vratiti kući jer doktor ne bi imao na osnovu čega da odredi dijagnozu - kazala je ona.

Doktor Rade Dujaković iz Ambulante porodične medicine na Starčevici, potvrđuje nam da je imao slična iskustva.

Veoma često čitamo nalaze sa telefona pacijenta da se on ne bi mučio i vraćao tamo gdje ih je radio. Nekad je kod akutnih stanja važno da što prije reagujemo - priča Dujaković.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

CAPITAL.ba

Tagovi: