Granični policajac BiH primio 50 evra pa dobio otkaz

Policijski službenik Granične policije BiH dobio je rješenje o prekidu radnog odnosa jer je od njemačkog državljanina primio mito u vrijednosti 50 evra, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Kako je navedeno, policijski službenik Granične policije BiH Z.V., je 26. jula 2019. godine, na MGP-u Šamac, na ulazu u Bosnu i Hercegovinu, u svojstvu vođe tima, od S.J., državljanina Njemačke, zahtijevao i primio dar, odnosno novčana sredstva u iznosu od 50 evra.

Prema navodima S.J., koji je upravljao vozilom marke ford, policijski službenik GP BiH Z.V. je tvrdio da vozilo ne posjeduje valjan tehnički pregled, tzv. TUV, te mu je tražio novac da bi omogućio ulazak u BiH, stoji u saopštenju GP BiH.

„Nakon razmatranja podnesenog zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka i održanog glavnog pretresa, Disciplinska komisija za policijske službenike Granične policije BiH donijela je rješenje o prestanku radnog odnosa policijskog službenika Z.V.“, precizirano je.

Disciplinski postupak protiv Z.V. pokrenut je zbog osnova sumnje da je počinio teže povrede službene dužnosti, narušavanje ugleda policijskog tijela i zloupotreba službenog položaja.