Elnos Grupa realizuje hidro, vjetro i solarne projekte: Više od 800 zelenih megavata do sada

U generalno nepovoljnoj slici o angažmanu domaćih kompanija na polju obnovljivih izvora energije (OIE) na našoj privrednoj sceni postoje izuzeci koji su upravo u ovoj oblasti ostvarili odlično iskoristili svoju zelenu šansu.

Jedan od njih je Elnos Grupa. Ovaj internacionalni koncen sa domaćom adresom posluje u 16 zemalja regije i Evrope. Njegovi timovi su kroz realizaciju velikog broja projekata do sada učestvovali u izgradnji više od 800 megavata instaliranih kapaciteta u oblasti zelene energije.

Aktuelna slika bogatog zelenog energetskog miksa čiji je Elnos Grupa dio danas se sastoji od najvažnijih  regionalnih poduhvata iz oblasti hidro, vjetro i solarne energije.

Poduhvat izgradnje hidroelektrane Dabar (159,15 MW) za Elnos Grupu predstavlja dugo očekivani  izazov na domaćem terenu.

Razlog za to je veoma jednostavan – izgradnja hidroelektrane Dabar je najveći i najkompleksniji hidroenergetski projekat u regionu.

- Izgradnja hidroelektrane Dabar je projekat koji će pomjeriti granice inženjeringa kod nas. U okviru ovog poduhvata našim timovima je povjerena realizacija kompletne elektro i mašinske faze radova - kažu u Elnos Grupi.

U Elnos Grupi kao poseban izazov vide i početak velike revitalizacije hidroelektrane Perućica (307 MW),  najstarije hidroelektrane u Crnoj Gori, čiji će takođe biti važan dio.

Solar je favorit zelene tranzicije i borba za njegove „zlatne“ megavate u EU u punom je jeku. U ovom kontekstu prošle i ove godine Elnos Grupa pravi nove važne iskorake. Timovi ove kompanije trenutno završavaju izgradnju solarne elektrane Bukovica (6,25 MW), njihovog prvog projekta iz oblasti solara u Hrvatskoj, dok u BiH u aprilu ulaze u projekat izgradnje solarne elektrane Medeno polje (4,9 MW).

Spretno i punom parom ekipe Elnos Grupe su ove godine nastavile graditi vjetropark Krivača (103 MW), prvi vjetropark Srbije koji nastaje južno od Save i Dunava. U okviru ovog projekta kompanija je glavni ugovarač koji gradi Balance of Plant – BoP, odnosno putnu infrastrukturu u prvoj fazi projekta i Connection Works – CW, odnosno priključke ovog vjetroparka na prenosnu mrežu u prvoj i drugoj fazi projekta.

Za Elnos Grupu je prošla, 2022. godina bila jako uspješna, a osim niza podviga realizovanih na Islandu, u Švedskoj, Njemačkoj i u regiji, u Elnos Grupi su posebno ponosni na uspješno otvaranje dva nova važna evropska tržišta – Češke i Poljske, te na ogromne ostvarene iskorake u Velikoj Britaniji i one koji tek slijede u Danskoj.

– U Češkoj već radimo rekonstrukciju 400 kV dalekovoda V-413 koji će obezbijediti sigurnije napajanje stambenih i privrednih objekata u širem području Praga. Naši timovi su i ove godine nastavili postizati odlične rezultate u okviru poduhvata High Speed 2 u Velikoj Britaniji. U pitanju je trenutno najveći infrastrukturni projekat u Evropi. U okviru ovog poduhvata timovima Elnos Grupe su povjereni zadaci: projektovanja, izrade, isporuke i instalacije 46 distributivnih trafostanice za napajanje velikih gradilišnih mašina za bušenje tunela. Poslovni putevi nas krajem ove godine vode i u Dansku gdje ćemo krajem godine početi izgradnju 400 kV dvosistemskog dalekovoda dužine 150 kilometara – dodaju u Elnos Grupi.

U ovoj kompaniji ističu da su usmjereni na realizaciji novih i sve zahtjevnijih projekata uz primjenu modernih tehnologija. Primjer za to je svakako i projekat HVDC DolWin 5, čak treći HVDC poduhvat čiji je ova kompanija dio.

- HVDC tehnologije su revolucionarna rješenja koja prenose velike količine energije, na velikim udaljenostima, uz znatno manje gubitke. Do sada smo bili dio HVDC projekta NordLink i MONITA, a sada smo dio relizacije HVDC projekta DolWin 5 u Njemačkoj. Ova HVDC interkonekcija će imati kapacitet 900 MW i biti dugačka 130 kilometara i povezaće novi offshore vjetropark na visokonaponsku mrežu na njemačkoj obali – kažu u Elnos Grupi.

Elnos Grupa je generalni sponzor konferencije SET 2023 koja će se održati od 22. do 24. marta u Kulturnom centru grada Trebinja. Ovaj događaj okuplja najveće regionalne i evropske stručnjake iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Imajući pred sobom isti cilj – afirmaciju obnovljivih izvora energije i efikasnu energetsku tranziciju u regiji, Elnos Grupa četvrtu godinu za redom podržava održavanje Samita energetike Trebinje.

PR

Tagovi: