Đurđi Vukašinović grand pri na 23. Art Trema Festu

Banjalučka glumica Đurđa Vukašinović, na 23. Art Trema Festu u Rumi, osvojila je grand pri, Zlatnu Treminu masku za najbolju predstavu.

Glumica je nagrađena za kabaretsku predstavu o franucuskoj šansonjerki “Edit Pjaf”, koja joj je dugogodišnja inspiracija.

– Naravno da svaka nagrada imponuje, ali ono što je mene ganulo jeste reakcija publike nakon predstave, zatim komentari publike na društvenim mrežama i poruke koje sam dobila. Ovo je moj autorski projekat, tako da grand pri potvrđuje ne samo moj glumački kvalitet već i moju kompetenciju kao autora i reditelja. Ova internacionalna nagrada je samo početak – rekla je glumica.

Predstava je puna simbola, a kako Đurđa kaže, počelo je sve od vrapca koji predstavlja dušu Edit Piaf, odnosno njeno emotivno stanje. Zatim, tu su lutke Marsela Serdana koje u prenesenom značenju govore da je Edit bila ta koja je imala glavnu ulogu kada je u pitanju odnos sa muškarcima. To se vidi u tangu gdje je prisutan obrnut hvat, te ona vodi, odnosno igra mušku ulogu, piše Srpskainfo.

Festival u Rumi je internacionalnog karaktera, što podiže značaj nagrade.

– Ovo mi je prvi put i na festivalu, ali uopšte i u Rumi, a po reakcijama publike definitivno nije i posljednji. Iskrena da budem kada odlazim na neki festival ne razmišljam o nagradama. Razmišljam o predstavi i gdje god da igram, igram sa istim žarom. Premijera ove kabaretske verzije bila je u Banskom dvoru i po reakcijama publike znala sam da sam uradila pravu stvar – naglasila je ona.

Ono što daje poseban pečat igranju ove predstave je učešće njenog sina u pojedinim scenama, za kojeg glumica kaže da je njen glavni kritičar i podstrekač, te da samo njemu iskreno vjeruje.

FOTO: ĐURĐA BABIĆ VUKAŠINOVIĆ

– Problem današnjeg društva je što su izgubili vjeru. Ljudi dopuštaju da im razum zauzda Đavo i zato većina vidi besmisao u svemu, a ljenost je ta koja hrani pesimizam i melanholiju. Ova predstava ne postavlja pitanja već daje odgovore. Čovjek mora sa shvati da je na ovom svijetu samo zato da bi bio srećan, a to je moguće samo ako čovjek u sebi nađe sklad. Moguće je biti srećan i kada bi čovjek istinski i plemenito volio – objašnjava ona.

Umjetnički tim koji je učestvovao u realizaciji ove predstave čine Berina Šuščević koja je radila scenografiju, za kostim je bila zadužena Jelena Savić, za lutke Natalia Gočeva. Koreografiju su radile Ana Mazalica i Tatjana Tušinski, a muziku samo za potrebe predstave prilagodili su Milana Smiljanić, Darko Ružičić i Draženko Kopuz.

Pored Đurđe Vukašinović, Tremin žiri aktivnih građana u kulturi, nagradio je i Sofiju Juričan za najbolju žensku ulogu, u predstavi “Šta ćemo sad?” u produkciji “Yugo art” Beograd; Ivana Đorđevića Džudija za najbolju mušku ulogu u predstavi “Šta ćemo sad?” u produkciji “Yugo art” Beograd; specijalnu nagradu za dramatizaciju i autorski rad dobio je Uroš Mladenović za predstavu “Stvar izbora – zašto slušam Marčela”,  “Teleport Teatra” iz Paraćina; specijalna Tremina maska uručena je “High School Theatre” za ukupan doprinos Art Trema Fest projektu.

POVEZANOST SA ŠANSONJERKOM

Između mene i Edit Pjaf postoji čvrsta konekcija zasnovana na dubokom razumijevanju. Nju osjećam kao što osjećam i sebe, što je publika odmah prepoznala. Edit Pjaf je moja plemenita misija. Da vratim ljude duhovnosti i da probudim u svakom čovjeku lijepo.