Domaći proizvođači namještaja kvalitetom trasirali put do kupaca

Pandemija virusa korona nije stala na put domaćim proizvođačima namještaja koji su uspjeli da povećaju obim proizvodnje i kvalitetnim proizvodima učvrste poziciju na evropskom tržištu.

Ističu to za “Glas Srpske” u domaćim preduzećima u koja narudžbe uveliko stižu iz svih evropskih zemalja, a zaposleni, uprkos pandemiji, imaju pune ruke posla.

Direktor preduzeća “Elgrad” iz Teslića Đorđe Gajić ističe da je na neki način pandemija virusa korona išla naruku proizvođačima namještaja.

- Spavaće i dnevne sobe, sve od drveta, izvozimo u Njemačku, Holandiju, Belgiju, Švajcarsku. Transport iz Kine je poskupio tri puta i to se pozitivno odrazilo na sve nas proizvođače na Balkanu, dobili smo priliku na tržištu. Trgovački lanci iz zapadne Evrope odlučili su se za naše proizvode i samim tim naša industrija jača - rekao je Gajić.

Kaže da očekuju još značajniju podršku naših institucija, posebno kada je riječ o obezbjeđenju sirovine.

- Potrebno je urediti te odnose, da finalni proizvođači koji izmiruju sve obaveze prema Republici ne ostaju bez sirovine, da se trupci ne izvoze i ne idu u nelegalne tokove, već da dinamika isporuke trupaca prati ugovore - rekao je Gajić.

Naglasio je da su u pandemiji povećali broj zaposlenih za oko deset odsto, te da trenutno imaju 270 radnika. Gajić je naglasio da “Elgrad” nastoji da stvori uslove i za povećanje plata u narednom periodu.

Dobrim rezultatima može se pohvaliti i fabrika “Malak Janj” iz Donjeg Vakufa koja je tri puta povećala obim proizvodnje. Ova firma privukla je veliku pažnju svojim organskim krevetom koji je predstavila na prošlogodišnjem sajmu namještaja u Kelnu, prenisi Glas Srpske. 

- I kada je došlo do zatvaranja, prodaja se preselila na internet, tako da nam je proizvodnja porasla skoro tri puta - rekao je direktor preduzeća “Malak Janj” Ernad Smajić naglasivši da je ovom preduzeću najveće tržište Slovačka. Smajić je dodao da proizvodnja organskog kreveta čini 80 odsto asortimana ove firme, a osim toga proizvode i prozore, vrata, zatim kućice u šumi, a u ponudi imaju i metalni program. I ovo preduzeće je u pandemiji zaposlilo tridesetak novih radnika.

Onlajn sajam

Domaći proizvođači namještaja imaju priliku da svoje proizvode predstave na prvom onlajn sajmu namještaja u BiH koji će biti održan od 15. do 20. maja. Cilj je unaprijediti promociju proizvođača te uspostaviti novi način prodaje i kupovine namještaja i asesoara za dom.