Dodik u NSRS: Krećem u novu fazu borbe, podnijeću žrtvu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su mir i stabilnost neprikosnoveni u Srpskoj, te da je na tim principima i zasnovano djelovanje vlasti i dijela opozicije za očuvanje njenih interesa.

Dodik je rekao da će nastaviti borbu za interese Srpske, bez obzira na lične posljedice.

- Ovo je moj izbor. Pristao sam na to. Znao sam šta me čeka kada sam se odlučio da radim za narod. Idem do kraja za Republiku Srpsku i srpski narod. Nemam pomisli da odustanem. Krećem u novu fazu borbe za Republiku Srpsku - rekao je Dodik u uvodnom izlaganju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj poslanici razmatraju aktuelnu bezbjednosnu i političku situaciju u svijetu sa aspekta reperkusija na Srpsku.

On je istakao da se ne plaši bilo kakve borbe za Republiku Srpsku, navodeći da će podnijeti svaku žrtvu koja to podrazumijeva.

Kada je riječ o odnosu EU prema ovim prostorima, Dodik je rekao da je Evropa dovedena u poziciju zavisnosti od strane SAD i dodao da je u velikoj krizi.

- Evropa se odrekla jeftinih sirovina i mora da ih nabavlja po većim cijenama. EU ubrzava procese pridruživanja, nudeći šargarepe koje bi trebalo da navuku druge da se odreknu suvereniteta da bi određeni centri moći mogli upravljati tim prostorima - istakao je Dodik.

Sve je to dalo pečat regionalnim odnosima na Balkanu i u BiH, rekao je Dodik, istakavši da Srpska mora spremno dočekati promjene u svijetu.

- Nema primjera da funkconišu zemlje koje su izopštene iz Evrope, ali ni ovakava situacija nije viđena do sada. Evropa je ponudila BiH status pregovarača bez jasnog datuma ali traže reforme - podsjetio je Dodik.

On je naglasio da je sada jasno da postoje i oni koji ne žele kretanje ka EU, rušeći sve principe u BiH, te naveo da je taj put nemoguć sa protektorom.

- Neko ko nema legitimitet nameće određena rješenja. Oni nas ne slušaju i smatraju da smo nebitni i podsmijavaju nam se. Donošenje i nametanje nekih zakona je nešto što je planirano. Htio se zabiti nož u leđa BiH. Bolno je sada čupanje tog noža, i biće bolno - rekao je Dodik.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je posebna sjednica na kojoj poslanici razmatraju aktuelnu bezbjednosnu i političku situaciju u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

Navedena tačka dnevnog reda prijedlog je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića, predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, koji prisustvuju sjednici.

Sjednici prisustvuju i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić i predstavnici Republike Srpske u zajedničkim istitucijama BiH, predsjednici SDS-a i PDP-a, te predstavnici EU.

 

Tagovi: