Doboj: Kandidaturama najavili kriminalne izborne radnje

Jedanaest političkih subjekata prijavilo je kandidate za gradonačelnika Doboja na predstojećim lokalnim, dok će se 55 stranaka sa još 34 pojedinačna kandidata boriti za osvajanje odborničkih mandata. To su podaci iz Centralne izborne komisije BiH koja je objavila liste ovjerenih političkih subjekata i nezavisnih kandidata za izbore u BiH 15. novembra.

Ono što je karakteristično za Doboj jeste da je nemali broj stranka i pojedinačnih kandidata i na ovim izborima vidio priliku da dođe do neke koristi. To se može vidjeti iz besmislenih kandidatura kako za gradonačelnika, tako i za Skupštinu Grada Doboj.

Naime, među 11 političkih subjekata koje su najavili da će imati svog kandidata za prvog čovjeka izvršne vlasti su, osim SDS-a, SNSD-a, PDP-a, SP RS i Ujedinjene Srpske i stranke poput SNS RS – FBiH ili bošnjačka Pokret demokratske akcije za koju se i ne zna da djeluje u Doboju. Primjera radi, velike stranke koje imaju centrale u FBiH, kao što su SDA, SBB, SDP, DF, neće imati kandidata za gradonačelnika u Doboju.

Tek se kod podnesenih i ovjerenih prijava za Skupštinu Grada nalaze zanimljivi podaci, jer su, među ostalima, kandidate nagovijestili Zavičajni socijaldemokrati ili Savez za Stari grad, Stranka za bolje Goražde, Čapljinska nova stranka – Čapljina u srcu, odnosno stranke od kojih neke nisu istakle kandidaturu ni u svojim gradovima koji su stotinama kilometara daleko od Doboja.

Čini se da se time i za ove izbore političke stranke rugaju i biračima i CIK-u, pa i onima koji donose zakone u BiH, jer je očigledna njihova namjera da isticanjem kandidata samo obezbijede mjesta u biračkim odborima koje bi tokom izbornog procesa do izbornog dana mogli prodavati glavnim političkim strankama.

NEZAVISNI KANDIDATI

Po dosadašnjoj praksi i izbornim ciklusima, drskost i nagovještaj kriminalnih radnji u izbornom procesu će posebno biti izraženi kada su u pitanju kandidature nezavisnih kandidata. Naime, kada je u pitanju Doboj, među 34 čija su imena ovjerena kao kandidati za odbornike u Skupštini Grada nema niti jednog poznatog zvučnog imena, odnosno političara. Riječ je o anonimnim osobama od kojih su nekolicina bili kandidati i na prethodnim izborima, a osvojili su manje od deset glasova. Neki čak nijedan, što znači da ni oni sami nisu glasali za sebe, niti su za njih glasali članovi njihovih porodica.

Praksa je pokazala da se ovakvi „političari“ kandiduju ili to umjesto njih učini određena interesna grupa ili stranka samo da bi u žrijebanju za biračke odbore dobili mjesta koja kasnije ustupaju za novac drugim jačim strankama.

Pitanje je samo da li će i ovaj puta nadležni, prije svega CIK i zaduženi za provođenje i nadgledanje izbornog procesa, zažmiriti i praviti se da ne znaju o čemu se radi.

Ljubinko ĐURIĆ