Daun sindrom centar i nove polaznike uključio u kamp

U Daun sindrom centar stiglo je šest novih polaznika, a dobili su i novog radnika koji će pomoći prilikom rehabilitacije, što će uveliko doprinijeti radu samog centra, potvrdio je Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra Banjaluka.

Naveo je i da je u petak startovao rehabilitacioni kamp na Jahorini, u koji su uključili i nove polaznike.

Prema njegovim riječima, nakon što su potpisali ugovor sa fakultetima iz Banjaluke i Foče, postali su i nastavna jedinica za studente.      

"Imali smo kamp u Herceg Novom, gdje su s nama bili i studenti koji su sa njima provodili 24 sata, tako da su dobili nova saznanja, a zaposlili smo jednog od banjalučkih studenata završne godine. Mi smo postali nastavna jedinica za praktičnu obuku gdje će studenti dobiti sasvim nova saznanja", rekao je Jelić.

Kako kaže, program socijalne rehabilitacije je sastavljen iz četiri nivoa, s tim da se prvi nivo sprovodi u Banjaluci, drugi i treći u "Banji Vrućici", a četvrti nivo je na Jahorini.

Ističe da na ovim kampovima po cijeli dan provode sa osobama sa Daunovim sindromom te saznaju informacije koje im pomažu da lakše usavrše i osposobe ove osobe.

"U program socijalne rehabilitacije uključene su osobe starije od 18 godina, koje su boravile u institucijama, a koje nakon toga postaju nevidljive. Na ovim kampovima radimo dvostruko, izvlačimo veliki potencijal, a društvo saznaje da osobe sa Daunovim sindromom mogu da rade, sviraju, plešu, glume itd.", rekao je Jelić za "Nezavisne".

Dodaje da za 18. oktobar pripremaju i međunarodnu konferenciju, gdje žele na pijadestal staviti defektologe, s obzirom na to da su oni, kako kaže, na margini u socijalnim rehabilitacijama.

"Defektolog je osnova u rehabilitacijama osoba sa smetnjama u razvoju i želimo im ponovo vratiti mjesto koje im pripada. Na online konferenciji sa najvećom ruskom organizacijom za osobe sa Duanovim sindromom 'Downside up'  predstavićemo našu socijalnu rehablitaciju, odnosno refleksologiju i fitoterapiju, pošto smo mi osposobili osobe sa Daunovim sindromom za pčelare, vrtlare, voćare i herbaliste", kazao je Jelić.

Kako kaže, oni beru bilje na Jahorini i Romaniji od kojeg prave biljne tinkture i ulja koje koriste za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom, a za šta su i Rusi zainteresovani.