''ČUVARI'' STIGLI U BANJALUKU: Aktivisti u borbi za očuvanje prirode (FOTO)

Centar za životnu sredinu je otvorio izložbu fotografija "Čuvari" autora Luke Tomca u Muzčkom paviljonu parka Petar Kočić u Banjaluci.

Prilikom otvaranja je predstavljeno i ukoričeno izdanje fotografija i priča aktivista - čuvara.

Projekat „Čuvari“ (Keepers) je fotografsko istraživanje raznovrsne mreže ljudi koji se bave očuvanjem prirode širom Evrope. Na izložbi je prikazana i borba za rijeke Bosne i Hercegovine, njeno najveće bogatsvo.

 Kroz priču Nataše Crnković, aktivistice za zaštitu rijeka BiH, saznaćete način na koji se bori za očuvanje najvećih bogatstava u našoj zemlji. Na izložbi su prikazane i fotografije predjela iz cijele Evrope, kao i priče aktivista iz drugih zemalja o borbi za očuvanje prirode. Važnost ove izložbe mjeri se brojem i naporom aktivista i volontera na popravljanju štete koju su dragocjeni ekosistemi pretrpjeli zbog neodgovornih ljudskih postupaka.

 

 „Priča iz Bosne i Hercegovine i moj portret opisuju borbu za rijeke koje su ugrožene izgradnjom hidroelektrana. Ova borba nažalost nije izolovana od mnogih koje se dešavaju širom svijeta i povezana je sa uništenjem prirode, ugrožavanjem lokalnih zajednica i ekonomije. Ova priča nije samo moja borba, to je borba i mnogih mojih saboraca i saborki koji se bore za Neretvu, Sanu, Vrbas, Sutjesku, Željeznicu, Unu, Drinu i sve druge naše bisere“, kazala je Nataša Crnković, iz Centra za životnu sredinu.

Knjige na poklon

Centar za životnu sredinu je tri knjige poklonio istaknutim borcima za zaštitu prirode: profesoru Čedomiru Burlici koji se aktivno uključio u očuvanje rijeka NP Sutjeska od izgradnje hidroelektrana, Bori Mariću, entuzijasti i zaljubljeniku u prirodu, koji je vodio mnoge aktivnosti od pokušaja da se očuva planina Lisina, do pokretanja Centra za posjetioce Pecka i Đorđiju Milanoviću iz udruženja Arbor Magna, koji je svojim znanjem i posvećenošću nesebično uticao na očuvanje NP Sutjeska i mnogih drugih područja širom zemlje.

Obišli Evropu

Vrijedi istaknuti kontinuirano preklapanje čovjeka i prirode, kulture i pejzaža u projektu Keepers, čime je izlaganje na otvorenom, javnom prostoru doživjelo svoje konceptualno zaokruženje, no definitivno ne i svoj konačan završetak.

''Projekat „Čuvari“ (Keepers) do sada je gostovao u Briselu (Belgija), La Velleti (Malta), Limasolu (Kipar), Ženevi i Lausanni (Švajcarska), Tbilisiju (Gruzija), Zagrebu i Dubrovniku (Hrvatska), a nakon Sarajeva i Banjaluke, izložba i knjiga nastavljaju putovanje prema Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Norveškoj’’, kažu iz Centra.

Povećati kapacitete

Izložba je organizovana kroz ETNAR projekat, a koji za cilj ima povećati kapacitete nevladinih organizacija kako bi putem javnog zagovaranja uz podršku građana uticale na proces približavanja EU u pitanjima zaštite životne sredine na Zapadnom Balkanu i Turskoj. Ovu izložbu Banjalučani mogu pogledati do 7.februara.

I.M.

Tagovi: