Crnogorci i Albanci objavili uzrok istorijskog nestanka struje

Prekid u snabdijevanju strujom pogodio je danas Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i veći dio hrvatske obale, firme su morale zatvoriti vrata, semafori nisu radili, a ljudi su ostali bez klime usred toplotnog talasa

Kako javlja Reuters, crnogorski ministar energetike rekao je da je prekid rada uzrokovan naglim povećanjem potrošnje električne energije usljed visokih temperatura, ali i samom vrućinom.

Sistemi distribucije električne energije povezani su u državama širom Balkana, podsjeća Reuters, prenosi Index.

"Kvar je nastao kao posljedica velikog opterećenja mreže, naglog povećanja potrošnje struje zbog visoke temperature i samih visokih temperatura", rekao je crnogorski ministar energetike Saša Mujović u televizijskom prenosu.

Struje, a ponegdje interneta, nestalo je oko 12.30, navodi Reuters dodajući da su operateri elektroenergetskih sistema balkanskih država rekli da su počeli obnavljati opskrbu do sredine poslijepodneva.

Saobraćaj je zaustavljen u mnogim gradovima dok su temperature u dijelovima regije dostizale 40 stepeni.

Mnogi su ostali bez vode u Podgorici jer su pumpe prestale raditi, izvijestili su mještani. Isključili su se klima-uređaji, a u trgovinama se topio sladoled.

Saobraćajni kolaps zabilježen je i u Splitu, u kojem su odjekivale sirene hitne pomoći. Stručnjaci još pokušavaju utvrditi odakle je krenuo kvar.

Albanska ministrica energetike Belinda Baluku rekla je da je došlo do kvara na interkonektoru između Albanije i Grčke i da je čula da su slične okolnosti bile u Crnoj Gori i dijelovima Hrvatske i BiH.

Potpuna istraga će potrajati, ali rane analize sugeriraju da su "velike količine energije u prijenosnom sustavu i vrlo visoke temperature stvorile ovaj tehnički problem", dodala je Baluku u videoobraćanju.

Sanbdijevanje električnom energijom u Albaniji ponovno je uspostavljeno u roku od pola sata, ali je zemlja i dalje izložena visokom riziku od daljih isključenja jer je potrošnja struje i nivo toplote i dalje visok, rekla je.

Povezana vijest: Stručnjak za energetiku: Projekat koji je odbila Hrvatska danas je spasio Srbiju

Nezavisne

Tagovi: