Cijela porodica okupljena oko jabuke

Voćari u Sanskom Mostu mogu se pohvaliti ove godine rekordnim urodom gotovo svih vrsta voća, a takva situacija je i u voćnjaku Vehbije Okčića u selu Demiševci, koji je najveći proizvođač jabuka na prostoru sanske općine.

Okčić kaže kako su dobrom urodu doprinijele povoljne vremenske prilike, ali i sistem navodnjavanja koji posjeduje u svome voćnjaku.

Jabuke su odlično rodile, a ono što je karakteristično jesu prvoklasni plodovi na koje otpada i do 70 posto cjelokupnog ovogodišnjeg uroda.

- Urod je ove godine oko 17 tona jabuka, što je više nego zadovoljavajuće. Plodovi su krupni i sočni, a oni koji su druge kvalitete poslužiće za spravljanje sokova i sušenje - kaže Okčić.

U razvoj svog voćnjaka, koji je podignut prije desetak godina, Okčić je uložio dosta sredstava i zanimljivo je kako je jedan od rijetkih ovdašnjih proizvođača voća koji posjeduje protivgradnu mrežu.

Uzgaja četiri vrste jabuke, od kojih se posebno ističe sorta granny smith ili u našim krajevima jabuka poznata kao zelenika.

Također, Okčić ističe kako u voćarstvu primjenjuje savremena agrotehnička znanja i stručna iskustva, a u cjelokupnu proizvodnju ulaže puno truda i vremena.

- Cijela porodica je angažovana oko voćnjaka, supruga, sin i snaha. Voćarstvu treba posvetiti dosta vremena i energije, ali i sredstava, s obzirom na to da je proizvodnja značajno poskupjela, a to se mora odraziti i na cijenu jabuke na tržištu. S druge strane, naše tržište je nezaštićeno, pa cijenom ne možemo konkurisati uvoznim proizvodima - dodaje Okčić.

Ipak, njegove jabuke su vremenom postale prepoznatljive na lokalnom tržištu, a on se kvalitetom bori protiv uvozne robe.

Jabuke prodaje na kućnom pragu i gradskoj tržnici, a još jednom treba istaći kako su voćari u neravnopravnom položaju s drugim poljoprivrednim proizvođačima.

Naime, jedino se za plodove koje rastu na stablu ne isplaćuju poljoprivredni poticaji, a na taj način se ne stimuliše voćarska proizvodnja. Na području Sanskog Mosta danas ima dvadesetak voćara koji se intenzivno bave ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje.

 

nezavisne.com

Tagovi: