Hasan peče burek za Putina i šalje mu na kućnu adresu (VIDEO)

Zbog početka isporuke ruskih raketnih sistema S-400 Turskoj ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi dobiti burek na kućnu adresu i to, ni manje ni više, nego direktno iz Burse.

Naime, poznati poslastičar iz tog turskog grada, koji je 2012. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda za najveći burek dužine 2.023 metra, Hasan Adžar, kazao je kako namjerava ispeći tradicionalni turski burek (pita sa zeljem i sirom) za predsjednika Rusije Vladimira Putina.

– Početak isporuka sistema S-400 Turskoj, o kojima se toliko govorilo u našoj zemlji, bio je dobrodošla vijest za nas. Shvatajući koliko je to važno za nacionalnu bezbjednost naše zemlje, kao i za odnose između Turske i Rusije, želim dati svoj doprinos razvoju odnosa između naših zemalja. Zbog toga ću uložiti sve svoje napore te ispeći i poslati još danas u Kremlj, lično Vladimiru Putinu, našu tradicionalnu pitu — burek – kazao je Adžar.

Kako je rekao pita će biti sa sirom i zeljem. Težina paketa biće četiri kilograma. Prema njegovim proračunima, pošiljka bi trebala stići u Moskvu u roku od pet dana.

Adžar ističe da se njegov burek može jesti još deset dana od dana pečenja.

– Tokom svoje posljednje posjete Turskoj, Putin je izrazio želju da posjeti turski restoran. Želim ga pozvati u naš prelijepi drevni grad Bursu i u moj restoran, gdje ću mu napraviti najbolji burek – poručio je on.

Inače, prva isporuka S-400 stigla je u Tursku u petak, dok je drugi dio isporučen juče. Ugovor za nabavku četiri diviziona S-400 vrijedan 4,8 milijardi maraka zaključen je 2017. godine. (Avaz)

Tagovi: