Borka (77) zbog korone pola godine nije zagrlila svoje najmilije: Džaba mi zdravlje kad psihički propadam

Šest mjeseci Borka Bogosavljević (77) nije vidjela svoje najmilije. Tačnije, od 12. marta, pamti dobro, kao i mnogi korisnici domova u Geronotološkim centru stavljeni pod ključ zbog epidemije virusa korona.

Naime, iako su popuštene mjere, to ne važi za ustanove za smještaj starih osoba. Zabrana posjeta prestala je da važi 22. avgusta, ali mnogi štićenici pomenutih centara još nisu stigli na red da vide svoje najmilije. Jedna je i Borka. Poslednji put je zagrlila svoju porodicu 12. marta, na njen rođendan, a iste večeri uvedene su vanredne mjere. Ni slutila nije da će ih narednih šest mjeseci viđati samo kroz staklo svjetlarnika jer dom u kome je smještana nema dvorište u kome bi se obavile kratke posjete, prenosi Blic.

– Cijelo proljeće sam gledala kroz prozor kako sve oživljava, cijelo ljeto sam opet kroz prozor gledala kako se ljudi šetaju i uživaju, a sada s jeseni, opet kroz prozor, gledam kako sve polako vene. Venem i ja i venu moji prijatelji iz doma jer ne možemo da zagrlimo našu djecu i unuke, koji su vjerovatno jedini razlog zbog koga živimo – jada nam se Borka.

Kaže da im je svima sve teže i mnogi korisnici već padaju u tešku depresiju, odbijaju da se druže, da jedu…

– Bilo nam je sve zabranjeno. Nismo mogli ni pakete da dobijamo pa su onda dozvolili da nam naši mogu poslati fabrički i hermetički zatvorene namirnice. No, i to nam nije toliko teško padalo koliko mi je strašno što ne mogu da zagrlim i poljubim svoje unuke. Unuka ima 27 godina, na šestoj je godini medicine i ima prosjek preko 9,7, a ja nisam mogla ni da je zagrlim, da je poljubim i da joj čestitam. Samo mašemo jedna drugoj preko prozora… Isto i sa unukom. On ima 24 godine i zove me i kaže: “Bako, gledaj kroz prozor ka semaforu pa ću ja zatrubiti dvaput dok budem prolazio da znaš koji sam i da vidiš kakva su mi kola. Pa, to je srce da ti pukne” – kroz suze nam priča Borka.

Kaže da im posljednju nadu ulivaju zaposleni u centru, ali ističe da je svjesna da su i njima ruke vezane.

– Oni brinu za naše zdravlje. Džaba mi fizičko zdravlje kada psihički propadam. Mi dvorište nemamo, ali smo prije barem mogli ispred doma da se prošetamo i sjedimo malo na okolnim klupama kada je lijepo vrijeme. Sada ne smijemo ni da mrdnemo – zabrinuto priča Borka.

Njen sin Zoran kaže da je odmah nakon ukidanja zabrane posjeta početkom septembra zvao da zakaže viđenje sa majkom.

– Odmah sam zvao i u šoku saznao da majku mogu da vidim tek 30. septembra. Onda su mi objasnili da majku mogu da vidim samo na 15 minuta u posebnoj prostoriji na propisanoj distanci uz obaveznu masku bez bilo kakvog kontakta. Poslije tih 15 minuta prostorija se dezinfikuje pa dolazi druga posjeta – iskren je Zoran.

Organizatorka promotivnih aktivnosti GC Novi Sad Ružica Vukić Rajić smatra da smo, brinući se o zdravstvenom stanju, negdje zaboravili da se i duša treba njegovati.

– Zarad očuvanja golog života zaboravili smo da se i od tuge umire, da imunitet slabi ukoliko je čovjek u depresiji, ukoliko mu uskratiš pravo na slobodno kretanje, na dodire, na susret sa najrođenijima. Umjesto toga učimo ih da život preusmere u ograničene tokove obojene sivilom svakodnevnice. Imamo li mi prava na to? – poručila je Vukić Rajić u uvodniku lista za korisnike GC “Budilnik”, čija je urednica.

“Pratimo epidemiološku situaciju”

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da prate epidemiološku situaciju i da se konsultuju sa epidemiolozima prilikom donošenja mjera i instrukcija koje se odnose na zaštitu korisnika usluga socijalne zaštite.

– U zavisnosti od procjene stepena rizika po život i zdravlje korisnika i širenja epidemije aktuelnog virusa, a uz mišljenje i saglasnost epidemiologa i Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, mjere se pojačavaju ili popuštaju, uvijek srazmjerno aktuelnom stanju. O tome da li će biti daljeg popuštanja mjera, zadnju riječ imaju epidemiolozi. Napominjemo da su naši korisnici uglavnom hronični bolesnici i upravo zbog njihovog zdravlja i u njihovom interesu donosimo odluke, a po savjetu epidemiologa. Preventivne mjere sprovodimo radi njihove zaštite i u njihovom interesu jer je zdravlje prioritet i moramo se truditi da ga sačuvamo – ističu u Ministarstvu.