Bevanda ne da pare Košarcu za izložbu u Dubaiju, moguće da Arapi tuže BiH

Bosni i Hercegovini prijeti velika blamaža nakon što je pristala da učestvuje na izložbi „EXPO 2020 Dubai“, ali još nije obezbijedila novac za delegaciju koja bi trebala da putuje i predstavi BiH i njene privredne potencijale na toj međunarodnoj izložbi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Ministarstvu spoljne trgovine  i ekonomskih odnosa kojim rukovodi Staša Košarac naveli su da je BiH zaključila Ugovor o učešću na pomenutoj izložbi još sredinom 2019. godine, ali da od tada nije preduzela gotovo nikakve aktivnosti i da značajno zaostaje u pripremama za izložbu.

CAPITAL je pisao da je izrađen troškovinik prema kojem BiH troši 3,4 miliona KM na promociju u Dubaiju, ali problem je nastao kada taj troškovnik nije podržalo Ministarstvo finansija i trezora BiH na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda, kao ni prethodni u iznosu od 4,3 miliona.

S obzirom na to da se u BiH nisu dogovorili oko troškova, niti su preduzeli ikakve ozbiljnje aktivnosti povodom izložbe, izrevoltirali su Arape, odnosno organizatore i domaćina izložbe.

„Organizatori su u više navrata upozoravali da ovakav odnos BiH prema zemlji domaćinu, ali i organizatoru smotre, prijeti da politički optereti odnos između dvije zemlje, da ugrozi ugled organizatora na međunarodnom planu, kao i da dovede do zahtjeva za naknadu štete zbog kršenja ugovora“, naveli su u Ministarstvu.

Dodali su da su te poruke više puta prenesene delegacijama BiH koje su posjećivale Dubai tim povodom.

Pored usmenih poruka, i najviši predstavnici Ujedinjenih Arapskih Emirata pisali s predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji, ali i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

„U februaru ove godine upućen je dopis amasadoru BiH u Emiratima, od strane direktora za međunarodne učesnike, kojim se BiH obavještava da je potrebno da što prije počne sa pripremnim aktivnostima za učešće“, istakli su u Ministarstvu.

Osim toga, u decembru prošle godine, Tegeltija je dobio poziv od  potpredsjednika i premijera UAE i vladara Dubaija šeika Muhameda bin Rašid al Maktuma da „upriliči otvaranje `EXPO 2020 Dubai`“.

UAE i dalje vrše snažan pritisak na BiH da momentalno počne sa pripremnim aktivnostima za učešće, čiji zastoj, kako kažu, ozbiljno prijeti da ugrozi političke i ekonomske odnose Emirata i BiH.

„Delegaciji BiH je nedvosmisleno ukazano da bi otkazivanje učešća BiH na smotri bacilo sjenu na partnerstvo dvije zemlje, ali bi i organizatoru izazvalo dosta neprijatnosti“, upozorili su u Ministarstvu.

Prema njihovim riječima, BiH bi trebalo da, bez odlaganja, usvoji odgovarajući budžet, kao i da imenuje posebnog komesara za „EXPO 2020 Dubai“.

Izložba u Dubaiju trebalo bi da počne u oktobru ove godine i da traje do marta naredne godine.

CAPITAL