Banjaluku uskoro neće imati ko da gradi

Grad Banjaluka ima sve više problema kod izbora izvođača radova za infrastrukturne projekte, jer se sve manje građevinskih firmi prijavljuje na tendere, pa zdrave konkurencije gotovo da nema, piše CAPITAL.

Zbog toga dolazi do velikih razlika u ponudi i potražnji, odnosno koliko je grad kao ugovorni organ spreman da plati u odnosu na cijenu koju traže izvođači.

Posljednji primjer koji to potvrđuje je tender za izgradnju mosta u Srpskim Toplicama.

Naime, Gradska uprava je za izgradnju ovog objekta namijenila 2,22 miliona maraka dok je jedini ponuđač koji se javio tražio skoro 50 odsto više, odnosno 3,20 miliona KM bez PDV-a.

Samo prije nekoliko godina bilo je nezamislivo da za višemilionski projekat neće biti zainteresovanih, jer su firme za pojedine poslove išle  ispod cijene, samo kako bi pobijedili one protiv kojih se nadmeću.

Zbog visokih cijena palo na desetine tendera

Ovo nije izolovan slučaj jer je od početka godine prema evidenciji CAPITALA poništeno više od dvadeset javnih nabavki po ovom osnovu a za pojedine projekte grad je izvođače uspio da pronađe tek iz trećeg pokušaja.

Tako je primjera radi, Gradska uprava u maju tražila firmu koja će izvršiti sanaciju krovova na dva objekta u Kuljanskoj ulici da bi tek prije nekoliko dana uspjela da pronađe izvođača za posao vrijedan 80.000 maraka.

Dobar dio javnih poziva je propao jer se na njih nije niko odazvao.

Prema ocjeni sagovornika CAPITAL-a uzrok ovih problema leži u činjenici da je dobar dio radnika otišao u zemlje EU gdje može puno više da zaradi dok su sa druge strane vlasnici firmi, kako bi zadržali preostalo ljudstvo prinuđeni povećavati plate, a time i svoje troškove.

Cijena radne snage raste a sa njom i i konačna cijena koštanja radova. Problem se nastavlja i kada se dodjeli posao, jer izvođači nemaju dovoljan broj radnika pa se kasni sa izvođenjem radova“, kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Traže i do 50 odsto više od predviđenog

Slaviša Sandić, načelnik gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve kaže kako pojedine kompanije koje se javlju daju cijene veće i do 50 odsto u odnosu na prije dvije godine.

Kako je pojasnio, grad raspisuje tender na osnovu procjene projektanata i iskustava iz prethodnih godina što prema njegovoj ocjeni u novonastalim okolnostima nije reper.

Zbog toga se dešava da se dobijaju ponuđeni iznosi koji su veći od procjenjenih. Sve navedeno ima za posljedicu značajno kašnjenje realizacije projekata jer je potrebno obezbjediti dodatna sredstva, mijenjati plan nabavki i ponovo provoditi procedure“, kazao je Sandić.

Problema je svjestan i Igor Radojičić, prvi čovjek Banjaluke koji kaže kako je grad ove godine ponudio mnogo radova u infrastrukturi pogotovo u projektima vezanim za saobraćaj i vodosnabdijevanje, ali da je odziv bio veoma slab.

Za ovu pojavu ni statistika nema objašnjenje jer je broj novoosnovanih preduzeća veći od broja onih koja su zatvorena dok je nezaposlenost u najvećem gradu Srpske skliznula ispod deset odsto.

Sve je manje konkurencije, prijava, radnika i izvođača. Do prije dvije godine smo raspravljali o visokoj stopi nezaposlenosti  danas o deficitu kadrova. Mi to u javnom sektoru vidimo kao jedan od problema za niz radova koje nudimo u infrastrukturi i javnim ulaganjima“, kazao je u Radojičić u srijedu prilikom obraćanja članovima „Biznis kluba“ Banjaluka.

Prema njegovim riječima mnogo manje problema je visokogradnji, ali u privatnim investicijama.

„Imamo rekordne dvije godine za stambenu gradnju. To znamo po broju izdatih dozvola. Samo u ovom i prošlom mjesecu je bilo registrovano 80 velikih objekata u gradnji stambeno poslovnih objekata“, rekao je gradonačelnik Banjaluke.

Sindikat: Negativni trendovi će se zadržati

U Sindikatu građevinarstva i komunalnih djelatnosti Republike Srpske kažu kako se negativni trendovi koji se odnose na nedostatak radne snage neće mijenjati s obzirom da nije došlo do značajnijeg rasta plata kao ni poboljšanja uslova rada.

To što je vrijednost radova viša nema nikakve veze sa platama radnika već sa povećanjem cijena i inflacijom“, kazala je Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata.