Banjalučani traže jednokratnu pomoć za hranu i lijekove

Broj korisnika jednokratne novčane pomoći za prvih pola godine veći je za 100 u odnosu na isti period lani, a čak 345 novih korisnika je u junu zatražilo jednokratnu novčanu pomoć, potvrdili su za "Nezavisne" iz Centra za socijalni rad Banjaluka.

U budžetu je za cijelu godinu planirano 550.000 KM, ali je ovaj centar samo do aprila ove godine dao više od 350.000 KM za ovakav oblik pomoći porodicama.

Zbog toga su, kako ističu iz Centra za socijalni rad, već zatražili dodatna sredstva od grada.

"U skladu s potrebama sredstva su tražena rebalansom budžeta. U narednom periodu očekujemo da nam se ona odobre", kazali su iz ovog centra.

Naime, ističu kako im se građani javljaju za odobrenje jednokratne novčane pomoći iz različitih potreba.

"To su najčešće siromaštvo i nemaština, zovu kako bi kupili hranu, ogrev... Takođe, javljaju se i za kupovina lijekova, troškove liječenje i uopšteno za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba", kazali su iz Centra za socijalni rad.

Osim za novčanu pomoć, građani se Centru svakodnevno javljaju i zbog nasilja u porodici, a kako su potvrdili za "Nezavisne", primijećeno je da je broj slučajeva nasilja u porastu.

"Taj broj se povećao u odnosu na prošlu godinu. Tu se ne podrazumijevaju samo prijave nasilja, već i kompletne socijalne dijagnostike, izuzimanje ličnih stvari, regulisanje kontakta, pri napomeni da je svaka druga osoba bila u alkoholisanom stanju", kažu iz ovog centra.

Kako navode, mobilni tim je svakodnevno u pripravnosti, a tokom juna su imali 26 intervencija.

Dodaju i da u programu podrške porodicama ugroženim socijalnim prilikama učestvuje 15 porodica, koje redovno obilaze i komuniciraju s njima, a uključuju ih u savjetodavni rad i pomažu im kako bi ostvarili svoja prava.

Ističu da je ukupno 761 novi korisnik u junu poslao zahtjev za ostvarivanje prava iz socijalne zaštite.

Od navedenog broja, 81 osoba je predala zahtjev za dodatak za pomoć i njegu drugog lica, devet osoba za novčanu pomoć, 345 osoba za jednokratnu novčanu pomoć, a 15 osoba je tražilo smještaj u ustanovi.

Takođe, po tri osobe su tražile zbrinjavanje u hraniteljsku porodicu i za dnevno zbrinjavanje, dok je njih dvoje tražilo pomoć i njegu u kući.

Osim njih, 11 osoba je poslalo zahtjev za proširena prava, 18 za administrativne usluge, te 167 za usluge stručnog rada.

Dodaju i da je stiglo 30 zahtjeva u vezi sa bračnim odnosima, 21 zahtjev za bračne sporove, 28 za starateljstvo, kao i da su pristigla tri zahtjeva za izdržavanje, 13 za ličnu invalidninu te dvije vaspitne preporuke maloljetnicima.