Banja Luka za vikend centar kulturnih dešavanja

Banja Luka će tokom predstojećeg vikenda biti centar kulturnih i muzičkih dešavanja. Širom grada planirane su različite manifestacije za sve uzraste.

Međunarodni salon stripa

Već tradicionalno drugi vikend u oktobru Banja Luka je domaćin međunarodnog salona stripa. I tako se i ove godine održava peti po redu Međunarodni salon stripa na tvrđavi Kastel u Kamenoj kući.

Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija”, koje je organizator Međunarodnog salona, uspjelo je i ove godine da okupi zanimljive goste kako iz zemlje, tako i iz regiona.

Festival će trajati do 9. oktobra, a svečano otvaranje festivala zakazano je za večeras u 19 časova. Takođe, ulaz za sve dane festivala je besplatan.

“BLEMC 2022”

U subotu u Domu omladine u Banjoj Luci od 11 časova održaće se treće izdanje konferencije posvećene elektronskoj muzici i sceni “BLEMC 2022”.

- U okviru BLEMC-a biće organizovana i radionica za muzičku produkciju, stižu nam gosti iz cijelog regiona, a i ovaj put akcenat smo stavili na upoznavanje, druženje i razmjenu iskustava - kažu organizatori.

Takođe, učešće na konferenciji je i ove godine besplatno, što je razlog više da ne propustite ovaj jedinstven događaj. Više informacija o planu i programu ovogodišnje konferencije dostpuno je i na zvaničnoj Facebook stranici.

Međunarodni festival pozorišta za djecu

Posljedni dan ovog vikenda zakazan je za otvaranje 21. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu “BANJA LUKA 2022” koji će trajati do 15. oktobra.

I na ovogodišnjem Festivalu biće odigrano 13 zanimljivih predstava iz čak 10 država iz regije i inostranstva.  Festival počinje u nedjelju takmičarskom predstavom “Bela griva”, Pozorišta lutaka “Pinokio”, iz Beograda, koja je zakazana za 18 časova, dok će na svečanom zatvaranju festivala, 15. oktobra, biti odigrana predstava domaćina festivala, Dječijeg pozorišta RS, Konjić grabonjić.

Pokrovitelji Festivala su Grad Banja Luka, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, kao i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, koje je podržalo i Konferenciju “BLEMC 2022”, koju organizuje Udruženje DJ-eva za razvoj kulture Urban Beat.

Takođe, i domaća kompanija “Vitinka” prepoznaje značaj ovakvih događaja i već tradicionalno podržava kulturne, muzičke i sportske manifestacije širom zemlje i regiona.

Upravo zbog toga, iz “Vitinke” saopštavaju da sezona događaja i za njih još uvijek traje, te se raduju što će svojim sponzorstvom podržati najavljene događaje u gradu na Vrbasu tokom predstojeći vikenda.

 

banjaluka.com