Banja Luka obilježava Svjetski dan muzike: Koncerti na deset gradskih lokacija

Po ugledu na brojne svjetske gradove Banja Luka će 21. juna obilježiti Svjetski dan muzike.

Izvedbom preko 200 kompozicija različitih muzičkih žanrova 120 učesnika će našem gradu pokloniti višečasovni muzički maraton, koji organizuje Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa Konfučijevim institutom i Muzikološkim društvom Republike Srpske.

Muzički program, u izvedbi profesora i studenata Akademije umjetnosti, učenika Muzičke škole “Vlado Milošević”, Gradskog tamburaškog orkestra, Kamernog hora “Kerubini”, Kvarteta „Flutete“, Gradskog hora „Jazavac“ i brojnih drugih izvođača, biće upriličen na deset gradskih lokacija.

Studenti Akademije umjetnosti održaće koncert u Atrijumu Gradske uprave od 12 časova, dok će brojni izvođači program upriličiti na otvorenom i to u Gospodskoj ulici, u Parku “Petar Kočić”, te u parkiću bana Tise Milosavljevića.

Raspjevana atmosfera očekuje se i u banjalučkim vrtićima „Nataša“, „Ježurka Ježić“, „Plavi čuperak“, i „Ježeva kućica“, a jedan dio programa izvodiće se u kamernoj sali i na ljetnoj sceni Akademije umjetnosti, te u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Podsjećamo, Svjetski dan muzike počeo je da se proslavlja 1982. godine, na inicijativu francuskog ministarstva kulture i već punih 37 godina proslavlja se u više od 100 zemalja svijeta. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci  2010. godine zvanično je „upisala“ Banju Luku u jedan od 400 gradova svijeta koji obilježavaju ovaj dan.

Tagovi: