Austrija se vratila u igru, Poljaci pakuju kofere

U prvoj utakmici drugog kola grupe D na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj fudbalska reprezentacija Austrije savladala je Poljsku sa 3:1 i tako se vratila u igri za osminu finala.

S druge strane, Poljaci nakon drugog poraza polako pakuju kofere za povratak kući. Austrija sada ima tri boda, koliko i Francuska i Nizozemska koje večeras igraju derbi grupe. Poljska je nakon dva kola bez bodova. 

U prvom dijeli gledali smo otvorenu utakmicu jer su i jedni i drugi željeli pobjeda koja bi ih vratila u igru za osminu finala. Terensku incijativu Austrijanci su krunisali u 9. minuti. Mvene je bio u ulozi asistentna, a mrežu Vojslava Ščešćnog trese Gerno Trauner. 

Od tada Poljaci preuzimaju kontrolu igre. Nakon nekoliko opasnih napada do izjednačenja su stigli u 30. minuti. Nakon velike gužve u kaznenom prostoru Austrije lopta dolazi na Krištofa Pjonteka koji pogađa za 1:1 i vraća Poljake u igri. Do kraja prvog dijela Sabicer je dva puta prijetio golu Poljaka, ali je u oba navrata bio nepricizan, dok je na drugoj strani Zelinski imao pokušao iz slobodnjaka, ali je Penc bio na mjestu. 

U nastavku su Austrijanci bili opasniji i čini se više željeli pobjedu. Imali su više od igre, a do željenog gola su stigli u 67. minuti. Bila je to sjajna akcija, Arnautović je kroz noge propustio loptu Kristofu Baumgartneru koji u maniru rasnog strijelca trese mrežu Poljske. 

Poljaci su odmah uzvratili preko Sviderskog čiji udarac ponovo brani Penc.  U drugom dijelu u igru kod Poljske je ušao Robert Levandovski, ali as Barselone nije donio prevagu. Austrijanci su do trećeg gola mogli u 74. minuti, ali Ščešni sjajno brani udarac Vimera. Sve je bilo riješeno u 78. minuti. 

Sabicer bježi odbrani, zaobilazi Ščešnog koji ga ruši i to je bio klasičan penal. Siguran sa 11 metara je bio Marko Arnautović. Na kraju velika pobjeda Austrije. 

Poredak: Austrija 3, Nizozemska 3 (-1), Francuska 3 (-1), Poljska 1. 

Nezavisne

Tagovi: