Američki gigant ulaže u banjalučku kripto platformu 6,3 miliona KM

Banjalučki startup ACX, kripto mjenjačnica koja je prošle godine počela sa radom, dobio je investiciju od američke kompanije Modulus. Investicija u iznosu od 6,3 miliona konvertibilnih maraka označava prekretnicu i novu eru za regionalnu kripto scenu.

Kompanija Modulus je vodeći globalni dobavljač finansijske tehnologije u više od 100 država. Svakodnevno, oko 30 odsto američkog tržišta dionica prolazi kroz Modulusov softver. Među partnerima i klijentima Modulus-a su vodeće globalne kompanije kao što su Nasdaq, Bank of America, JP Morgan Chase, Goldman Sachs, TradeStation, eToro, NASA, Raytheon, Microsoft, IBM, Siemens, Yahoo i mnogi drugi poznati brendovi.

Modulus posjeduje patente u finansijskoj tehnologiji za brze mehanizme usklađivanja, kao i u AI tehnologiji za velike jezičke modele.

Ričard Gardner, CEO Modulus-a, izrazio je svoje povjerenje u tim ACX-a.

Tim u ACX-u nije samo iskusan, već takođe pokazuje visok nivo energije koji će ih zasigurno dovesti do uspjeha. Njihova posvećenost i stručnost, posebno u području kripto berzi, savršeno se uklapaju u našu viziju i vrijednosti - rekao je on.

Branko Petrović, osnivač ACX-a, dodao je da je ovo  prekretnica za kompaniju, ali i za regionalnu kripto scenu.

- Zahvaljujući investiciji kompanije Modulus, izdvojićemo se od drugih platformi i ponuditi ono što trenutno nijedna domaća kripto mjenjačnica u regionu ne može. Ova investicija nam omogućava da značajno unaprijedimo našu platformu i proširimo poslovanje, prvenstveno na države u regionu - kazao je Petrović.

On dodaje da će ACX mjenjačnica izaći sa novom verzijom platforme 2.0 neočekivanom brzinom.

ACX će postati SPOT trading platforma koja će ponuditi nekoliko stotina kriptovaluta (i parova) u startu rada nove verzije te najbezbjedniji crypto wallet na svijetu – Fireblocks. Richard Gardner će se takođe pridružiti kao savjetnik u advisory board-u, donoseći vrijedne smjernice i uvide. Osim toga, Modulus će otvoriti vrata za ACX prema njihovoj opsežnoj mreži investitora, kao i poveznicu sa drugim velikim igračima u crypto industriji - kazao je Petrović.

Iako je ACX započeo sa radom prošle godine, Adriatic Crypto Exchange je postavio visoke standarde za domaće, ali i regionalne kripto mjenjačnice. Trenutno, u Bosni i Hercegovini, ACX ima najveću ponudu kriptovaluta, jedini ima implementiran elektronski KYC pomoću SumSub-a, i isto tako implementirao je KYT sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma pomoću kriptovaluta. Ovaj sistem je podržan ACAMS sertifikovanim službenicima za AML/CFT, koji su jedini takvi u BiH.

Takođe, ACX ima sertifikovani tim za kripto istrage licenciran od strane Chainalysis, najveće kompanije za kripto istrage čiji softver koriste skoro sve policijske agencije, uključujući Interpol, Europol i nacionalne policijske agencije. Sa ovakvom postavkom stručnih ljudi i dobrim praksama, potvrđenim ISO standardima za informacionu bezbjednost i kvalitet menadžmenta, ACX je doživio veliku ekspanziju otkako je izašao na tržište.

Tagovi: