Advokati “izvisili” za podsticaje koje je razgrabio SNSD

Brojni advokati u Srpskoj su ove godine imali potrebu da, uz podršku Zavoda za zapošljavanje, na godinu dana zaposle buduće kolege i omoguće im obavljanje pripravničkog staža. Međutim, njihovi zahtjevi su uglavnom odbijeni, jer je novac za zapošljavanje raspoređen načelnicima opština u kojima stoluje SNSD.

Naime, od 30 advokata i dvije advokatske kancelarije u RS koje su za sredstva aplicirali na osnovu javnog poziva, samo četvorici advokata se „posrećilo“, jer i njih povezuju sa vladajućim političkim strankama.

Na novac mogu da računaju advokat Blagiša Lukić iz Bijeljine, Šutanović Neđo iz Istočnog Sarajeva, te Boško Diljević i Milan Petković iz Banjaluke.

Zavod će za pripravnike koje ova četvorica budu zaposlila isplatiti minimalnu platu od 550 maraka za 12 mjeseci.

U Advokatskoj komori Republike Srpske su ostali prilično začuđeni i zbunjeni ovom odlukom Zavoda, od kojih traže da im se objasni u čemu je problem.

Molimo da dostavite informaciju o razlozima za donošenje takve odluke odnosno zašto ostalim advokatima i advokatskim kancelarijama nisu odobrena sredstva”, stoji u dopisu koji je Komora nedavno uputila Zavodu.

Dok nekada uticajna struka čeka odgovore od nadležnih gdje su milioni maraka obećani kao podrška za visoko obrazovane ljude, među kojima su i oni koji u budućnosti treba da štite pravdu i zakon, portal CAPITAL ih podsjeća kako se novac poreskih obveznika u Srpskoj dijeli po ovom pitanju.

Naime, kako smo pisali početkom septembra, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske je velikodušno pomogao načelnike opština iz SNSD-a koji su nekoliko mjeseci prije izbora krenuli u masovno zapošljavanje mladih bez radnog iskustva.

Tako je na primjer opštini Rogatica u kojoj stoluje SNSD-ov Milorad Jagodić odobreno zapošljavanje čak 26 pripravnika sa visokom stručnom spremom, što je petina od ukupno zaposlenih u opštinskoj administraciji.

Za razliku od opština i gradova, gdje je stranka Milorada Dodika izdominirala, i gdje su njegovi načelnici i gradonačelnici dobili gotovo sav novac od podsticaja, kod ustanova i javnih preduzeća nešto para je ostalo i za koalicione partnere.

Najbolje je prošla Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića. Zavod je ustanovama i javnim preduzećima na čijem su čelu kadrovi ove partije dao novčane podsticaje da na određeno vrijeme zaposle oko 50 osoba.

Tagovi: