Student već drugi dan protestuje na minusu

Aleksandar Gluvić, student prve godine Fakulteta političkih nauka, već drugi dan nijemo stoji ispred Konzularne kancelarije Ambasade Slovenije u centru Banjaluke sa crnim povezom preko očiju i transparentom u rukama ''Samo nek' se ne puca''.

Zbog čega se odlučio na ovakav protest, i to baš sada kada su temperature u minusu i snijeg neprestano provejava, nismo uspjeli da saznamo jer Alekasandar ne odgovara na pitanja.

Nezvanično, na isto mjesto dolazi i sutra da izrazi bunt, a pošto ne otkriva svoj cilj, iz svega viđenog može se izvući samo simbolična poruka.

Mjesto na kojem Aleksandar stoji, isto je mjesto gdje se posljednjih mjeseci okupljaju stotine i stotine mladih, radno sposobnih građana Republike Srpskje koji čekaju papire i odlaze da rade u Sloveniji. Neki ostavljaju ženu i djecu, neki stare roditelje, u potrazi za poslom i, za naše prilike, iole pristojnom platom.

Aleksandrov crni povez preko očiju mogao bi biti simbol našeg „sljepila“ sadržanog u tvrdnji da nam je dobro „samo nek se ne puca“.

U svemu ovome je i jedna dobra vijest – na Fejsbuk stranici ReStart Srpska objavljeno je da su kandidatima koji čekaju pred Konzularnom kancelarijom po prvi podijeljeni brojevi - kako ne bi morali satima da stoje dok ne dođu na red.

Tagovi: