U Hrvatskoj uključen crveni meteoalarm, u RS ponegdje vanredno

Meteoalarm za Hrvatsku je za danas i sutra izdao crveno upozorenje za Kvarner i Velebitski kanal i to zbog jakog i vrlo jakog sjeveroistočnog vjetra, čiji udari će dostizati do 150 kilometara na sat.

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumjeva visoki nivo opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebno primorcima", navodi se u upozorenju.

Dodaje se da je takođe prisutan i značajan rizik od štete za obalsku infrastrukturu.

“Budite svjesni opasnosti i obratite pažnju i pratite najnovija vremenska uputstva. Savjetujemo građane da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalskih područja. Vrlo je vjerovatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o saobraćaju”, navodi se u upozorenju Meteoalarma.

Za sutra je za područje Like, Gorskog Kotara i centralne Hrvatske na snazi narandžasto upozorenje meteoalarma zbog velikih količina snijega koje će pasti na tom području.

Očekuje se da će pasti između 10 i 40 centimetara novog snijega.

"Budite spremni na rasprostranjenu gustu maglu. Moguć je prekid rada vazdušnh, pomorskih i riječnih luka. Opasni uslovi za vožnju na putevima i u pomorskom, vazdušnom i željezničkom saobraćaju.

Nevrijeme sa snijegom i olujnim vjetrom problemi u saobraćaju postoje i u BiH, a na teritoriji opštine, u Republici Srpskoj, proglašena je vanredna situacija.

Situacija je loša i u drugim dijelovima Republike Srpske.

''U opštini Krupa na Uni visina snežnog pokrivača je od 60 do 80 centimetara, situacija je pod kontrolom. Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske motri situaciju i preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti'', saopštili su nadležni.

Tagovi: