Matematičari do posla za dva mjeseca

Nasuprot građanima koji godinama, pa čak i decenijama čekaju zaposlenje, profesori matematike i fizike u Srpskoj do posla dolaze svega dva mjeseca nakon što uzmu diplomu u ruke.

Da se školovanje za deficitarna zanimanja isplati, svjedoče i podaci Zavoda za zapošljavanje RS prema kojima je na evidenciji nezaposlenih najmanje ovog kadra.

"Profesori njemačkog jezika na evidenciji biroa u prosjeku se zadržavaju pola godine, dok profesori biologije posao nađu za sedam mjeseci. Ljekari na zaposlenje čekaju oko devet, a inženjeri građevine deset mjeseci", rekli su u Zavodu i dodali da posao brzo nađu i inženjeri informacionih tehnologija, elektroinženjeri i farmaceuti.

Dodaju da posao najduže čekaju nekvalifikovani radnici, odnosno osobe bez zanimanja, a u stopu ih prate i administrativni radnici, trgovci i ekonomski tehničari.

"Kad su u pitanju osobe sa fakultetskom diplomom, do posla najteže dolaze profesori filozofije i sociologije, profesori geografije, diplomirani novinari, bibliotekari i inženjeri menadžmenta koji u prosjeku na evidenciji nezaposlenih čekaju dvije godine", dodali su u Zavodu.

Objasnili su da je dužina čekanja na zaposlenje uslovljena nizom faktora, a jedan od najvažnijih je broj evidentiranih u jednom zanimanju.

"Brzina zaposlenja je uslovljena i potrebama u nekom zanimanju, zatim da li osoba koja traži posao posjeduje radno iskustvo i koji ima stepen stručne spreme. Kod potrage za poslom veoma su važna i dodatna znanja i sposobnosti, kao i spremnost na rad izvan mjesta prebivališta", rekli su u ovoj ustanovi.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da privrednici sa Vladom Srpske pokušavaju da dogovore promjenu upisne politike i rješavanje hiperprodukcije kadrova koji nikom nisu potrebni.

"Niko neće da studira za zanimanja koja zahtijevaju više učenja i to je razlog zašto su inženjeri i pojedini profesori deficitarna zanimanja. Sve veći problem je činjenica da se Srpska suočava sa manjkom radnika jer odlaze u inostranstvo", rekao je Trivić.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da ovi podaci govore o stepenu saradnje poslovne zajednice i obrazovnog sistema.

"To pokazuje koliko je poslovna zajednica sposobna da procijeni koji kadar će joj trebati u narednih pet ili deset godina. Oni bi morali svoje planove staviti pred obrazovni sistem da se zna koja zanimanja trebaju tržištu rada. Nesigurnost i nepostojanje privredne strategije bitno utiču na sadašnje stanje", rekla je Mišićeva.

Glas Srpske

Tagovi: