Azil u Republici Srpskoj gdje psi imaju podno grijanje i bazen (VIDEO)

Džana, Ljubo, Karleuše, Žuti, samo su neki od 130 pasa koliko je smješteno u privatnom  azilu„Fondacije porodice Đorđević“ u mjestu Prisade nadomak Doboja.

Đorđevići pričaju da je sve počelo prije pet godina kada su na ulici našli psa, koji nije htio  da se odvoji od njih. Shvatili su da, pored četirti psa u kući, nemaju protora za nove ljubimce, pa su počeli sa planovima za otvaranje azila.

Velikom brzinom popunjavalo se 36 boksova za pse, svoj dom u ovom azilu pronašli su psi lutalice, dio pasa iz azila sa Preslice, a mnogo je i onih koji su tu dospjeli zbog nebrige svojih vlasnik.

„Našli smo jednog psa, to je Džana, i ona je i dan danas tu. Pokušavali smo da je udomimo, ali nismo uspjeli. Zatim su počeli da pristižu jedan pas, drugi, treći, četvrti i onda smo vidjeli da ne možemo više tako i da moramo da napravimo nešto ovako veliko“, rekla je Aleksandra Đorđević.

Životinje koje su imale sreću da život na ulici zamijene azilom, ovdje imaju pun pansion i zdravstvenu njegu. Po dolasku se smještaju u karantin, obavlja se sterilizacija, čipovanje i vakcinacija. U boksovima imaju podno grijanje, a ljeti im je na raspolaganju bazen.

Psi imaju i svoje rituale. Doručak je između osam i deset časova, kada jedu hranu u granilama, a zatim idu na istrčavanje dok im radnici čiste boksove. Između 14 i 15 časova ponovo ih puštaju na istčavanje, a onda slijedi ručak kada im se obično daje hljeb.

Iz azila kažu da je dnevno potrebno oko 35 kilograma hrane.

„Nas dvojica radimo ujutro i popodne, kada obično dođe i gazda. Zaduženi smo za čišćenje i sipanje vode psima, a dok mi čistimo oni se istrče sat vremena“, rekao je Ivan Grgić.

Pojedini psi iz ovog azila svoj dom su pronašli u Finskoj, Njemačkoj, Sloveniji, a manje je onih koji su ostali udomljeni u Republici Srpskoj i regionu.

Dešavalo je i da su se neki sami vraćali. U azilu pričaju da je pas Policajka sa novim vlasnikom otputovao u Njemačku ali se nakon izvjesnog vremena sam vratio.

Pored pasa, na imanju Đorđevića od nedavno borave i tri magarca, a uskoro očekuju i prinovu.

Đorđevići kažu da im je želja da roditelji u azil dolaze sa djecom, kako bi se mališani od najranije dobi privikavali na životinje.

Elta TV

Tagovi: