Bez navodnjavanja Lijevče polje će postati pustinja

Još jedna sušna godina opustošila je plodno lijevče polje. Kukuruz, soja, suncokret, krmno i industrijsko bilje su u veoma lošem stanju, prinosi će biti minimalni, na pomolu su višemilionske štete i poremećaj tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Stručnjaci smatraju da će biti ugrožena i stočarska proizvodnja, prvenstveno svinjogojstvo, te proizvodnja mlijeka. Mišo Balaban, agronom sa iskustvom od četiri decenije u proizvodnji, kaže da je navodnjavanje jedini spas.

- Ukoliko se ne uloži u navodnjavanje, Lijevče polje će postati poput pustinje. Bilježimo značajne deficite u padavinama, nezabilježene u minulim godinama. Poljoprivrednici se suočavaju i sa padom nivoa podzemnih voda. Neophodno je produbljavati bunareve i udarati dublje cijevi, sa sadašnjih šest ili osam na deset ili dvanaest metara. Ko želi da se ozbiljnije bavi poljoprivredom mora kupovati i opremu za navodnjavanje ili dići ruke od posla - rekao je Balaban.

Nekada je Lijevče polje pod sistemom za navodnjavanje imalo oko dvije hiljade hektara oranica. Ta površina je značajno smanjena zbog izgradnje industrijskih zona u Aleksandrovcu i Novoj Topoli. Posljednja značajnija ulaganja u sisteme navodnjavanja urađena su osamdesetih godina prošloga vijeka. Vrijeme je da se ponovo razmišlja o kapitalnim investicima u ovoj oblasti.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj u Gradišci Goran Mirjanić vjeruje da će značajan dio poljoprivrednog budžeta za narednu godinu otići upravo na razvoj navodnjavanja. Mirjanić smatra da su neophodna  kapitalna ulaganja u nabavku opreme za navodnjavanje i omogućavanje vodoizvorišta.

- Pominje se cifra od 150 milona KM sredstava za podsticaj poljoprivredi u Republici Srpskoj u narednoj godini. Nadam se da će dobar dio tih sredstava biti namijenjen upravo za ulaganja u navodnjavanje. Bez kapitalnih investicija u toj oblasti nema proizvodnje. I gradska uprava u Gradišci ide u tom pravcu. Već u okviru „Gradiške jeseni 2022“, odnosno na  manifestaciji „Dani voća Potkozarja 2022“ u Gornjim Podgradcima, u septembru dominiraće priča o navodnjavanju i razvoju vinogradarstva - naveo je Mirjanić.

Situacija na terenu je katastrofalna. Kanali u Lijevče polju  su poodavno presušili, rekordno nizak je i vodostaj Save, presušili su manji vodotokovi, a smanjen je i nivo podzemnih voda.

Klimatske promjene koje već uzimaju maha upalile su crveni alarm. Pred stručnjacima i finansijerima su izazovi, od obezbjeđenja dovoljnih akumulacija vode do nabavke milionski vrijedne opreme za navodnjavanje. U suprotnom plodno Lijevče polje i Potkozarje, a i područje Laktaša, Kozarske Dubice i Srpca postaće sve teže obradivo, a obrada nerentabilna.

B. Grgić